Вдигат заплатите по Северното Черноморие

15:40, 29 мар 16 25 445 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Частният сектор по Северното Черноморие вдига заплатите за новия туристически сезон с над 15 %, съобщи председателят на Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Димитър Димитров.

По думите му, и тази година ще има проблем с недостиг на кадрите.

За летния сезон се набират майстори готвачи със заплащане от 800 до 1200 лв., в зависимост от категорията на обекта и квалификацията и уменията. Шеф-готвачите са със стартова заплата от 1200 лв., като при тях „таван“ на възнагражденията няма. Бармани и сервитьори се наемат със стартови заплати от 500 лв., каза Димитров Тази година в курорта Албена са увеличили заплатите с 10-15 на сто за различните позиции.

Според Димитров, проблемът с недостига на квалифицирани кадри за туризма ще може да се реши с въвеждане на дуалното обучение.

Председателят на регионалната браншова организация заяви, че очаква добър туристически сезон. „С всеки ден ситуацията се променя. Някои колеги удължиха срока за ранни записвания и предлагат все още промоционални цени за летен отдих“, каза Димитров.

Към вчерашна дата има ръст на записванията на руски пазар с 10 на сто, на немски - със 7 на сто, както и ръст на очакваните туристи от Полша.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама