Спирането на помощите на семействата, чиито деца не посещават редовно училище, не води до нужния резултат

15:46, 29 мар 16 25 284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Спирането на помощите на семействата, чиито деца не посещават редовно училище, не води до желания резултат, заяви днес по време на пресконференция Кристина Георгиева, директор на Регионална дирекция „Социално подпомагане“.

Става дума за едни и същи деца. Въпреки че с родителите им работят учители и социални работници, които посещават дори домовете им, правят се и допълнителни родителски срещи, не се наблюдава завишен контрол над хлапетата, които системно отсътват от училище.

През февруари санкционираните семейства, които получават социални помощи, но децата им имат 5 и повече неизвининени отсъствия, са 13. Подпомаганите семейства по съответната правна норма са общо 802. От тях 491 имат деца.

В община Ветово са 9 от 13-те санкционирани семейства, чиито деца са на възраст от 13 до 16 години. В община Бяла са останалите 4.

При получаващите друг тип помощи – по Закона за семйните помощи за деца, през февруари са санкционирани 94 фамилии, в които се отглеждат 103 хлапета. Причината пак е 5 и повече неизвинени отсъствия.

Помощите се спират само за съответния месец, в който детето не е посещавало редовно училище.

В Русе най-много такива малчугани има в училищата „Алеко Константинов“ (преди „Лиляна Димитрова“) и спортното „Майор Атанас Узунов“, във Ветово е „Васил Левски“, в Две могили „Св. Кирил и Методий“ и др. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама