Треньори по плуване искат ремонт на басейна в Тежкия полк в Шумен

16:20, 29 мар 16 / Спорт 25 1204 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Треньорите по плуване Димитър Христов и Николай Стоянов настояват възможно най-бързо да бъде възстановен и пуснат басейна на територията на Тежкия полк в Шумен.

Двамата треньори представиха днес идеята си пред комисията по младежта и спорта към Общинския съвет. Те са готови с програма за обучение по плуване на деца от 4 годишна възраст и на хора до 74 години.

„Идеята ни обаче не може да се реализира понеже нямаме плувен басейн в Шумен. Горе на Тежкия полк има такава база и ако се вложат средства в доизграждането й, ще излезе много по-евтино, отколкото да се строи нов басейн”, категорични са треньорите.

 Ентусиастите даже са измислили мото на бъдещия спортен комплекс – „Храм на нашето здраве” и с размах мечтаят там да плуват всички деца от града и да се готвят бъдещи шампиони. Идеята е ако има такъв басейн да се развият и спортовете водно спасяване, скокове във вода.

Програмата им предвижда обучението по плуване да започне още от най-ранна детска възраст, от 4-годишните малчугани в детските градини и тренировките да продължат докато учениците завършат училище. Разработената концепция за обучение по плуване е базирана на трите най-добри школи в този спорт- австралийската, американската и руската, обясни Христов.

„Искаме най-после в Шумен, в 21 век да има един басейн, в който децата ще могат да плуват. Плуването няма аналог, това е уникален спорт.  Децата, които тренират от малки, после нямат проблеми с гръбначни изкривявания. Този спорт бори травмите, наднорменото тегло и стреса”, категорични са двамата треньори.

Понеже единственият закрит басейн във Военния факултет в Шумен е затворен през зимата, сега те са принудени да водят група от 20 деца всяка седмица до Варна, за да тренират там в басейните на комплекс „Приморски”.

Около 3-4 млн. лв. ще са нужни за възстановяването на плувния басейн в Тежкия полк – за цялостен ремонт, поставяне на плочки, система за пречистване на водата, осветление, пресмятат треньорите и настояват инициативата за ремонта на басейна да тръгне от общината, защото теренът на Тежкия полк е общинска собственост. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама