Ръководството на община Търговище обсъди с журналисти кризата с вестник „Знаме”

16:36, 29 мар 16 25 448 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 

Работна среща за обсъждане състоянието на общинското дружество, което издава вестник „Знаме” и перспективите пред него, проведоха заместник-кметът Валентин Велчев и секретарят на Общината Христалина Халачева с екипа на вестника и представители на медиите в града.

Велчев запозна присъстващите с финансовите резултати на дружеството, което е със 100% общинско участие. Според неокончателната информация от проверката, която той извършва, дружеството е натрупало загуби от над 30 000 лв. 1/3 от тях са от последната година, а останалите от предходни. В сумата влизат и несъбрани вземания, някои от които вече са с изтекла давност, но не са били предприети мерки за събирането им по съответния ред. Към НАП дружеството дължи други 45 000 лв. Отделно има близо 10 000 лв. задължения към доставчици и 8 000 лв., неплатени възнаграждения на работещите в дружеството.

Финансовите резултати са станали ясни при годишното приключване. Липсвали са отчети и се наложило лично заместник-кметът да се заеме с проверка и набиране на информация.

„Има проблеми с воденето на счетоводството и управлението на дружеството. Отчетите, които са представяли в предходни години, че приключват „на нула”, не са били коректни. Не са били отчитани несъбраните вземания, които влизат като загуби. Липсвал е адекватен контрол”, смята финансистът Велчев.

Секретарят Халачева потърси съдействие от страна на журналистите за намиране на работещи решения за реанимиране на дружеството. Взе се решение да се изготви пълна концепция за развитието на печатния вестник и създаването на сайт, намирането на други дейности в подкрепа на дружеството.

Журналистите предложиха  да се създаде ново общинско предприятие или да се намери друга форма за запазването на вестника.

Отчетът на дружеството ще бъде внесен на сесия на Общинския съвет през април. Съветниците трябва да вземат решение за съдбата на вестника. Междувременно ръководството на Община Търговище ще продължи да търси възможности за решаване на тежката финансова криза с дружеството и спасяване на вестника, който е с  57-годишна история.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама