Община Разград става член на Асоциацията на общините с културно и историческо наследство

16:45, 29 мар 16 / Култура 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 

Община Разград да стане член на Сдружението с нестопанска цел „Асоциация на общини със селища и територии на културно-историческо наследство“, гласуваха единодушно общинските съветници на днешното си заседание.

Асоциацията е доброволно сдружение на български общини за осъществяване на нестопанска дейност с цел подпомагане и развитие на политики в областта на опазване и популяризиране на недвижимото културно наследство, обясни д-р Валентин Василев. Сред целите на Асоциацията са също разработване на планове и програми за устойчиво развитие на селищата и защитените територии на културно-историческо наследство, насърчаване развитието на културния туризъм, проучване и обмен на български и чуждестранни добри практики и опит в опазването, популяризирането, управлението и реставрацията на обекти-недвижимо културно наследство. Асоциацията ще работи и за сътрудничество със заинтересувани страни за оптимизиране и прилагане на законодателството, стратегии и планове за опазване, развитие и управление на културното наследство и участие в изпълнението на регионални, национални и международни програми, осъществяване и разширяване на сътрудничеството и партньорството със сродни организации от страната и чужбина.

Асоциацията е учредена преди две години по инициатива на община Велико Търново и с подкрепата на Националната френска асоциация на културните и исторически градове под закрила. Към момента в нея членуват седем общини.

Съгласно правилника на Асоциацията встъпителният членски внос е в размер на 200 лева, а годишният е 0,02 лв. по броя на населението на общината, каза още д-р Василев.

С решение на Общинския съвет кмета д-р Валентин Василев, а в негово отсъствие заместник - кмета Галина Георгиева бяха определени за делегати, представляващи община Разград в Общото събрание на Асоциацията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама