ЦГМ изплю камъчето - увеличават билета, за да си плащат разходите

18:13, 29 мар 16 25 437 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
При изготвянето на икономическата рамка на Центъра за градска мобилност цената на билета включва процентното съотношение на всички разходи на транспортните оператори, които трябва да бъдат покрити. Това каза пред София Topnovini.bg директорът на общинското транспортно дружество Симеон Арнаудов.

В петък ЦГМ обяви, че предлага цената на билета за градски транспорт да стане 1,60 лв. На пресконференция от дружеството обясниха, че причината за повишаването е, че едва 15% от пътниците пътуват с билет. Така се стимулирали и пътниците, които пътуват с карта, защото им излизало много по-евтино.

Арнаудов обаче разясни, че това са само две от причините за търсеното увеличение. Той посочи, че цената на билета е калкулирана на базата на разходите на центъра.

„Около 5% от цената отиват за горива, над 50% са за възнаграждения. Включва се и цената на пътуването естествено“, каза още Арнаудов. Той допълни, че увеличението е „шоково“ само ако се гледа билетът за градски транспорт. „Но тук говорим за много видове документи за пътуване. Всъщност ние не повишаваме цената на нито една абонаментна карта, което вече не е шоково“, каза шефът на ЦГМ.

Днес предложението за нова цена на билета, както и цялата икономическа рамка на Центъра за градска мобилност за 2016 год. бяха представени официално на общинската комисия по финанси. Тепърва предстои рамката да бъде разгледана и обсъдена във всички постоянни комисии, а след това да бъде одобрена от Столичния общински съвет.

Има вариант готвеното предложение да бъде променено ако общинарите решат, че е прекалено драстично. Арнаудов обясни, че съветнците са в правото си да предложат цената да скочи с по-малко. По думите му обаче ако се случи така, ще трябва разликата между това, което комисиите предложат и предложението на ЦГМ за 1,60 лв. да бъде „уплътнена“.

„Ще се мислят варианти как да се компенсира тази разлика, тъй като цялата икономическа рамка на Центъра за градска мобилност е изчислена на базата на точно такова поскъпване“, обясни той и допълни, че или общината ще трябва да компенсира разликата, или ще трябва да даде заръка на центъра как той сам да я компенсира.

Междувременно, както вчера, така и днес общински съветници от различни групи изразиха недоволството си от готвеното вдигане на цената на билета. БСП, Реформаторският блок, „Група 5“ и коалиция „Сердика“ изразиха притеснения, че обосновката и причините, заради които билетът поскъпва не са достатъчно ясни и точни.

И макар че общинското дружество вдига цента на билета, за да плаща задълженията си, инвестиционния му план за тази година предвижда изграждането на три нови паркинга в столицата. Предвижда се да бъде разширен буферният паркинг при БНР и да бъде довършено изграждането на паркинга при Централна гара, който в момента е на груб строеж

Ще бъде направен паркинг и на бул. „Сливница“, като от ЦГМ обмислят ако „останат пари“ да изградят още един буферен паркинг в столицата, но не обясняват къде.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама