Русе стана европейска столица на борбата за седмица (снимки)

20:01, 29 мар 16 / Спорт 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Старт на Европейското първенство по класическа и свободна борба за младежи и девойки бе даден с официална церемония в "Булстрад Арена" в Русе днес.

Както вече съобщихме, на тепиха в мултифункционалната зала в центъра на крайдунавския град от днес до 3 април сили мерят над 400 от най-талантливите състезатели на "Стария континент", които вече печелят медали и сред по-големите.

Сред официалните гости на откриването бяха генералният секретар на Международната федерация по борба Мишел Дюсон, президентът на Европейския съвет по борба Цено Ценов, председателят на Българската федерация по борба Валентин Йорданов, заместник-министърът на младежта и спорта Асен Марков и кметът на Русе Пламен Стоилов.

"Участието на повече от 100 медалисти от различни престижни международни надпревари на това първенство е показателно, че ще видим бъдещето не само на европейската, но и на световната борба. Отличната организация превръща всичко това в празник на спорта", споделиха присъстващите.

"Горди сме, че този форум съвпада с годината, в която Русе е обявен за "Европейски град на спорта", заяви Пламен Стоилов, който обяви първенството за открито.

Церемонията продължи с награждаване, като Валентин Йорданов получи почетен медал от Международната федерация по борба, а кметът на Русе - почетен плакет. На Стоилов бяха връчени и почетните медали на европейския шампионат за младежи от Българската федерация по борба.

Вечерта продължи с първите финали в първенството, разпределили медали в някои от категориите в класическия стил. Руснакът Сергей Емелин се окичи със златото в кат. 59 кг, а Юнус Емре Башар стана шампион при 71-килограмовите. В кат. до 80 кг най-добър пък бе грузинецът Лаша Губадзе.

Припомняме, че във фоайето на "Булстрад Арена" е подредена и изложба на известния фоторепортер Бончук Андонов, който проследява в богат снимков материал историята на българската борба, част от най-популярните русенски спортни легенди, като е отделена специална част и на Валентин Йорданов. Дадена бе заявка, че русенската част от фотосите ще остане за постоянно в залата за бъдещия музей "Луи Айер".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама