Лекари в област Добрич спират работа в знак на протест

08:15, 30 мар 16 25 527 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Семейните лекари в Добрич и областта ще протестират днес, а техните кабинети ще останат затворени. Пациентите ще бъдат обслужвани от два дежурни кабинета - по един в двата диагностично-консултативни центъра.

В 11 ч. медиците ще проведат протестен митинг пред сградата на ДКЦ-I. Джипитата са неволни от служебния рамков договор и орязания бюджет за извънболнична помощ.

Решението на Националния съвет на Българския лекарски съюз за пореден път заявява, че състоянието на здравеопазването е достигнало до критичната точка на хаоса и предлаганите промени не водят до развитие и подобрение на здравната система.

В него се казва: „Не е вярно, че договорното начало е възстановено ефективно. Не е вярно, че едностранното въвеждане на рамков договор е законно…Не е вярно, че въведените критерии за качество и достъпност на медицинска помощ са истински критерии и ще доведат до прокламирания ефект. Не е вярно, че е разширен обемът на гарантирани медицински дейности за профилактика и диспансеризация при социално значими заболявания…Не е вярно, че има изобилие от направления за консултации…Не е вярно, че бюджетът за извънболнична помощ нараства съобразно потребностите на населението...Не е вярно, че въвеждането на пръстовия идентификатор ще подобри качеството, контрола и достъпа до медицинска помощ.”

Протестиращите настояваме проектът за решение на НС на НЗОК незабавно да бъде оттеглен. В условията на действащ Национален рамков договор за 2015 г. да се договори анекс към същия, който обаче не включва промени. В областта на извънболнична помощ да се приемат исканията на БЛС за увеличаване на обема от прегледи, изследвания и корекции  в цените на медицинските дейности, свързани с детско, майчино здравеопазване и дейностите по наредба 39 за профилактика  и диспансеризация, съгласувани, според гласувания бюджет на НЗОК за 2016 г. В областта на болничната помощ в никакъв случай да не се определят лимити под формата на конкретни обеми по клиники и отделения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама