Спасяват от разруха военен паметник в Сливен, обявена е дарителска кампания

08:52, 30 мар 16 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Kампания за набиране на средства за реставрирането на Паметника на 6-ти артилерийски полк организира Сливенска община. За целта е открита банкова сметка. Зам.-кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова обяви, че през годините общината многократно е отправяла искания за финансова помощ до Областния съвет за военни паметници, като последното писмо е от 12 март 2015 година. Изготвена е стойностна план-сметка за 50 000 лв.

 „Вероятно вече ще е необходима по-голяма сума, тъй като паметникът продължава да се руши. Направено е искане и до Националната комисия за военни паметници за целево финансиране и чакаме отговор. Ние организираме дарителска кампания за набиране на средства за възстановяване”, каза Чиликова.

Община Сливен се обръща към всички граждани, приятели и съмишленици, с призив да се включат в осъществяването на тази благородна и патриотична идея. Паметникът е една от военните емблеми на града. Създаден е в памет на загиналите по бойните полета воини от 6-ти артилерийски полк по инициатива на подп. Ст. Сотиров - началник на 6-то артилерийско отделение. Изграден е с дарени от войници и офицери 105 044 лв. Открит е  тържествено на 2 ноември 1926 г.

 Проектът е изработен от арх. Борис Бояджиев, а скулптурната композиция е на Панайот Ципоранов. Паметникът е изграден от бял врачански камък и представлява изправен артилерист, сочещ с ръка на югоизток към града на българската бойна слава – Одрин. Заедно с имената на 379-та загинали генерали и офицери, подофицери, канонири, бомбардири и войници е изписано: „На тези, които останаха да ни чакат по бойните полета.”

Макар и изграден солидно, паметникът е сериозно засегнат от времето, като най-критично е състоянието на фигурата на артилериста и се нуждае от реставрация.

Дарителска сметка:

IBAN: BG73FINV91508416216422

BIC: FINVBGSF

Код: 445100

Първа инвестиционна банка АД – клон Сливен

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама