"Булгартабак" лъже за обезщетенията, няма право да закрива фабрики, казват синдикатите (снимки)

10:26, 30 мар 16 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Според подписания през 2011 г. договор "Булгартабак" няма право да закрива фабрики до 2021 г., казаха в Народното събрание представители на синдикатите преди срещата с парламентарните групи във връзка със спирането на работата в "София-БТ".

Те заявиха още, че вчера "Булгартабак" са излъгали, че служителите ще вземат до 35 000 лева обезщетение заради уволнението. "Няма такива суми", каза Валентин Никифоров, вицепрезидент на КНСБ.

Синдикатите настояват Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол да се намеси. Искат още и с тях да се срещне реалният собственик на "Булгартабак" - "който и да е той, защото явно никой не знае кой държи 80% от компанията", посочи още Никифоров.

С викове “Искаме работа, искаме контрол” започна протестът на служителите в софийската фабрика на “Булгартабак” пред Народното събрание. Преди дни стана ясно, че фабриката затваря временно, а 416 от 420 служители ще загубят работата си.

Според синдикатите затварянето е за неопределено време. Те призоваха депутатите да излязат и да кажат какво се случва с бившето държавно дружество и колко ще загуби бюджетът от затварянето на фабриката.

С надписи “Аз съм София-БТ” недоволните скандират “Мафия” и настояват народните представители да се срещнат с тях. Утре уволнените ще протестират и пред сградата на "Булгартабак" на бул. "Патриарх Евтимий". В същото време в компанията ще се проведе общо събрание, след което в управителния съвет ще влязат нови лица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама