В Пловдив Татяна Дончева представя живота на диригента Месру Мехмедов

10:35, 30 мар 16 25 462 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Адвокат Татяна Дончева ще представи малко познати факти от изследването й за живота и световните успехи на диригента Месру Мехмедов в поредното издание на формата „Опера Бутик” в Пловдив.  Месру Мехмедов е бил Главен диригент на Пловдивската филхармония и е единственият българин, печелил един от най-големите диригентски конкурси „Димитри Метропулос“ в САЩ през 1969 г. Срещата ще бъде допълнена от камерен концерт на оркестранти и солисти на Опера Пловдив, а програмата включва Вивалди – Концерт за 2 цигулки в ла минор, както и арии от опери на Верди, Пучини и Белини.

Татяна Дончева е инициатор на проекта „Великите забравени“. Стартът му е с поредица за българския диригент Месру Мехмедов, който загива в самолетна катастрофа през 1972 година. „Мехмедов е единственият българин, дирижирал Нюйоркската филхармония и Вашингтонския национален симфоничен оркестър. Това е “еверестът“ на музиката”, казва Дончева.

Дончева разказа, че Месру е работил известно време в Пловдивската филхармония, но бил уволнен по неизвестни причини. Николай Гяуров обаче, който е работил с него, знаел за какъв потенциал става дума. Гяуров и издейства от брат си, Костадин Гяуров, по онова време първи секретар на БКП в Пловдив, да издадат на Месру паспорт, за да замине за Щатите и да гарантира за него. Месру заминава и там печели една от първите награди на конкурса „Метропулос“ където журито е председателствано от Бърнстейн. Освен това българинът печели и изключителна, специална награда – да бъде асистент на Бърнстейн в Нюйорксаката филхармония. Той прекарва там 2 години.

Билети за „Опера Бутик” се продават на касата на Концертна зала и пред Общината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама