Бургаските джипита излязоха на протест и заради тях, и заради пациентите (снимки)

11:42, 30 мар 16 25 528 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Джипита от Бургас и областта излязоха на протест. Група от около 50 общопрактикуващи лекари се събраха пред новия корпус на МБАЛ в знак на недоволство срещу промените в здравеопазването, които се въвеждат от 1 април тази година.

Джипитата са против заместването на Националния рамков договор от 2015 г. с решение на Надзорния съвет на НЗОК. Недоволни са от административния хаос, който според тях цари в системата на здравеопазването.

Недоволстващите смятат, че с промените ще се създаде ненужна бумащина, което ще е във вреда както на тях, така и на пациентите. Според новите изисквания един преглед трябва да е минимум 15 минути, а болните ще дават пръстов отпечатък (идентификация), че лично са присъствали.

„Тогава, когато пациентът трябва да се справи в здравеопазването с изискванията за предписване, направления за специалисти, да отиде да си вземе лекарствата, как да отиде на ТЕЛК – това върши личният лекар. Така че когато джипитата в договорния процес виждат пречки, допълнително усложняване на нещата, те се явяват един вид защитници на пациентите. Затова сме сега тук – заради пациентите, не само заради нас“, заяви д-р Михаил Христов, делегат на Събора на лекарския съюз. Той е категоричен, че не протестират заради пари.

Общопрактикуващите лекари поискаха медицината да се върне в първичната си практика. Засега те не искат оставката на здравния министър Петър Москов, но настояват когато се променят наредби, да се иска и тяхното мнение.

Джипитата заплашват, че ако не бъдат чути, то те ще откажат да подпишат индивидуалните си договори със здравната каса, което ще доведе до това, че пациентите няма да имат личен лекар.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама