Ловецът на бежанци Динко от Ямбол стана герой и на Би Би Си

11:49, 30 мар 16 / Свят 25 823 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Ловецът на бежанци“ Динко Вълев от Ямбол, който доби противоречива популярност у нас все по-често започна да се появява и в британските медии. След като преди дни ежедневникът „Дейли мейл“ разказа неговата история, днес 29-годишния ямболия стана герой на престижното издание Би Би Си.

Там се посочва, че българския търговец на резервни части за автобуси е станал национална знаменитост след като започнал да патрулира по българската граница в лов за мигранти. Много българи аплодирали действията му, а други били сериозно притеснени.

„България се нуждае от хора като мен, такива, които искат да защитават родината”, казва Динко Вълев, сипвайки си фреш от портокал в лъскаво кафене в родния Ямбол, на 50 километра от българо-турската граница, разказва авторът на статията.

29-годишният Вълев е полу-професионален борец с обръсната глава и грубоват маниер. Той е и много татуиран, пише още престижното британско издание.

Динко Вълев става известен миналия месец след като национална телевизия направила репортаж за него, наричайки го „национален герой”, след като спрял група сирийски бежанци, яхнал АТВ. Заловените бежанци могат да бъдат видени на видео, заснето на мобилния телефон на самия Вълев. Клипчето показва как 12 мигранти - мъже, жени и деца лежат на земята с вързани на гърба ръце. Може да се чуе как ги обижда и как те идвали от Сирия „за да ни убият като кучета”, разказва авторът на статията, озаглавена „Българският ловец на бежанци“.

„Това са отвратителни хора и трябва да си стоят у дома. 95 % от хората ме подкрепят”, казва Валев на репортер на Би Би Си.

В действителност има изградена оградена на границата между Турция и България, която в момента се достроява, пише още британската медия.

Вълев изпозлва новооткритата си слава, за да събира доброволци да се присъединят към сформирания от него граничен патрул.

Според Динко българските граничари умишлени оставят бежанците да влязат навътре страната. В отговор на твърденията на 29-годишния ямолия говорителката на гранична полиция Лора Любенова казва, че властите привестват информация от граждани относно престъпна дейност, включително незаконно преминаване на границата, но че само полицията има право да задържа и арестува хора.

Само за миналата година повече от един милион души са използвали Западния балкански маршрут, за да влезят в ЕС, Известно е, че 90 000 от тях са влезли през България, отбелязва статистическите данни Би Би Си.

Според автора на статията в българските медии преобладават антимигрантски настроения. Медията цитира проучване на Асоциацията на европейските журналисти от 2013-а, според което в изследвани 8,439 статии за мигранти, публикувани в родните медии, двете най-често използвани думи са „заплаха“ и „болест“.

Герой на материала на Би Би Си става и директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, според който бежанците трябва да приемат християнството, а в страната да бъдат допускани само жени и деца.

Хелзинкският комитет е поискал властите да го разследват и той вече е викан за разпит. Смята се че е причинил няколко престъпления наведнъж: обида, нападение, смъртни заплахи, иницииране на етническа омраза и насилие. От своя страна Вълев казва, че е действал при самозащита, след като сириец се опитал да го намушка с нож.

Изданието разказва и за протеста в защита на Динко, организиран пред общината в Бургас. „Тълпа от 30 човека протестираха с викове „Динко е герой“ и „Ние не искаме мигранти“, разказва още Би Би Си.

Разказът за Динко завършва с информацията за кмета на Тополовград Божин Божинов, който поиска военна техника, за да се бори с нелегалните имигранти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама