Четирима са обвинени за трагедията в завод "Миджур" (обновена)

12:04, 30 мар 16 25 447 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Четирима души са обвинени за взривовете в завода за боеприпаси "Миджур" край Горни Лом. Това каза главният прокурор Сотир Цацров по време на извънредна пресконференция. Трагичният инцидент със завода, при който загинаха 15 души, се случи през октомври 2014 г. 

Обвиняем е собственикът на завода Валери Митков, Паула Иванова, която е отговаряла за безопасните исловия на труд, директорът на дирекция „Международно контролирана търговия и сигурност” Ивелина Бахчеванова и Божидар Василев, вече бивш шеф на службата КОС към МВР.

Бахченова и Василев за обвинени за неспазване на служебните задължения, като са нарушили редица наредби. Те са обвинени и за извършването на процедурата по даване на лиценз и контрол на основната дейност на завод "Миджур", при положение, че заводът и дейността, която е извършвал не са били изправни. Бахчеванова не може да бъде отстранена от длъжност, тъй като в момента е по майчинство, Божидар Василев вече пенсионер.

При проверките е установено, че Ивелина Бахчеванова е издала над 2000 разрешения за внос на боеприпаси и над 1000 такива за износ.

Още трима, отговорни за трагедията, е установила прокуратурата, но тъй като те са сред загиналите на първи октомври 2014 година, на тях няма как да бъде повдигнато обвинение, обясни зам.-главният прокурор Евгени Диков.

Диков посочи, че през 2015 година са били отправени две препоръки към институциите в България, за да не се стигне отново до подобна трагедия. Едната е към министъра на икономиката и към министър на отбраната, а другата е отправена към Министерския съвет.

Препоръчано е било създаването нови звена за технически контрол на боеприпасите на територията на страната, а другата касае промени в закона, с които да бъде създаден „един единствен контролиращ орган“. „До днес не ми е известно нито една от двете препоръки да е била изпълнена“, каза Цацаров.

Главният прокурор подчерта, че резултатите от експертизата показват, че взрива не е предизвикан умишлено.

„Очевидно е случайно възникнало възпламеняване в резултат на пълно неспазване на технологичните правила при цялостна експлоатация на всички видове взривни вещества“, допълни прокурорът.

В завода не са спазвали и ограниченията и изискванията за съхраняване на различните видове взривни вещества. Цацаров посочи, че в „Миджур“ е имало три вида мини – противопехотни американски мини, противопехотни германски мини и противопехотни гръцки мини.

По думите му с взривните устройства „се е работило по най-примитивен начин“. Държани са на едно място и са били обезвреждани с дървени самоделни чукове. Процедурите по обезвреждане са правени в стаи с по няколко души, въпреки че изискването е това да се случва в бронирана кабина.

След взрива невредими останаха 195 хиляди мини. В момента те се съхраняват в склада на завода и са охранявани от органите на реда.

„Ние можем само да ги охраняваме, но не отговаряме за внасянето и изнасянето на мините. Не искам да съм лош пророк, но тази черна серия няма да спре. Не можа толкова време площадки със взривоопасни вещества да стоят неразчистени“, каза още главният прокурор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама