Гигантски пеперуди от цял свят показва Природонаучният музей в Пловдив

12:09, 30 мар 16 / Любопитно 25 584 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Уникална частна колекция от пеперуди, скорпиони, бръмбари и други насекоми е изложена от днес в Природанаучния музей в Пловдив. Експозицията се показва за пръв път в България и включва над 2000 вида от най-красивите, най-големите и най-цветните представители на безгръбначните от цял свят. Тя е разположена в две зали, като към частната сбирка са добавени и експонати на музея.

Колекцията от пеперуди е собственост на Петко Петков от Ямбол. В продължение на 30 години той е събирал тропически пеперуди, бръмбари и други безгръбначни. "Представям едни от най-големите и най-красиви пеперуди, както и едни от най-големите бръмбари в света", уточни той.

По професия колекционерът е зооинженер. Още от дете го привличали красивите пеперуди и от 13-14-годишна възраст започнал да ги събира. След това вече имал възможност и да купува, така колекцията му станала голяма и много красива. Самият той препарира екземплярите и ги съхранява в дома си на специални стелажи.

За да запазят свежите си цветове, пеперудите трябва да се съхраняват на тъмно, обясни колекционерът. По думите му някои екземпляри са доста скъпи. За една от най-големите пеперуди - Thysania agrippina, платил 25 долара. Тя е най-голямата нощенка в света. Женските екземпляри с рекордни размери достигат до 32.5 сантиметра. По дължина на крилата това е най-голямата пеперуда в света, живее в Амазония, Южна Америка.

Изложбата ще остане в Пловдив два месеца. Не се заплаща допълнително вход, за да бъде разгледана, уточни директорът на Природонаучния музей Огнян Тодоров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама