13 престъпления с корупционен мотив са регистрирани в Шуменско от началото на годината

12:42, 30 мар 16 25 418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
13 престъпления, в които има корупционен мотив, са регистрирани на територията на Областната дирекция на МВР в Шумен от началото на тази година.  

11 от престъпленията са по служба и са за съставяне на документи от длъжностни лица с неверни данни и обстоятелства. Две от престъпленията са за длъжностно присвояване. По случаите са образувани досъдебни производства и една проверка. Данните за престъпленията, свързани с корупцията, изнесе директорът на ОД на МВР в Шумен Ялчън Расим по време на заседанието на Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията в област Шумен.

Това бе първо за годината заседание на Съвета и на него бяха представени данни от анкета за сблъсък на граждани с корупционни практики и бяха набелязани мерки за превенция с тях. Заседанието бе председателствано от областния управител Донка Иванова.

Данните от проведената през миналата година анкета сочат, че институциите в областта са лесно достъпни и хората не се сблъскват с корупционни практики. Анкетирани са 468 граждани, като е засегната дейността на 12 институции и служби.

Само в една от анкетите е посочено, че е искан подкуп, двама души са споменали, че ако се даде подарък работата по исканата услуга ще се ускори. И в трите анкетни карти обаче не е посочено за кои институции става дума и за длъжността на служителите, които работят в тях.

На данните от анкетата опонира председателят на Управителния съвет на Търговско-промишлената палата в Шумен Христо Дечев. Той изказа мнението, че корупцията я има, но няма реална представа за нейното равнище и динамика. Според Дечев корупционните практики трудно се доказват, а и има усещане за хора, които са недосегаеми в държавата. Точно затова жалбите от хора, които се сблъсква с корупционните практики намаляват или преобладават анонимните, защото липсва доверие, че нещо се върши по въпроса или се променя.

Директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води Евелина Шишманова обясни, че се сблъсква с лоши практики откакто е начело на инспекцията. Шишманова обясни, че се налага да съставят актове на хора, които в миналото са си плащали и са работили без необходимите документи. Сега те попадат в омагьосан кръг и не могат да продължат бизнеса си или да започнат нов, защото няма как назад във времето да започнат да спазват закона.

Членовете на съвета се обединиха около мнението, че корупция в практиката на всички институции има и срещу нея трябва да се взимат превантивни мерки.

Областният обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията в област Шумен взе решение да проведе още една анкета сред граждани и да сравни данните с предходната. Освен това членовете на съвета решиха на следващото заседание да се представят добри практики за борба с корупция, да се направят работни групи, които да изготвят тематични анализи в области, които в по-голяма степен са уязвими от корупционни практики.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама