Поредна телефонна измама в Русе

12:44, 30 мар 16 25 494 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Възрастна жена от Русе е станала жертва на телефонна измама вчера, съобщиха днес от Областната дирекция на МВР.

Сигнал за случая е получен миналата вечер, около 19:50 часа. По данни на потърпевшата 76-годишна русенка, около 16 часа, когато се е намирала в дома на сина си в Русе, на домашния телефон се е обадил мъж, който попитал за собственика на електромера в жилището.

Непознатият се поинтересувал за работата на сина й и й съобщил, че той заедно с още трима е обгорен след инцидент на работното място.

Мъжът попитал и за мобилния й телефон и тя му продиктувала номера си. Последвало обаждане от друг мъж, който пък се представил за доктор и обяснил, че за операция на сина й в Плевен са нужни 12 хиляди лева за поставяне на имплант.

Тя отговорила, че няма толкова пари, а само 2 000 лева, които се намират в жилището й на друг адрес в Русе. Мнимият доктор я накарал да отиде до там като й казал, че ще изпрати човек на адреса, за да вземе парите. Така и станало.

По-късно тя предала сумата от 2 350 лева на непознат мъж, който я посетил в дома й. Последвал още един разговор с "доктора", при който тя е разбрала за измамата. Случаят е документиран от разследващите в Първо РУ, заведено е досъдебно производство.

Във връзка със зачестилите измами, от Областната дирекция на МВР отново препоръчаха да не се дават пари, поискани по телефон от непознат телефонен номер.

Експертите напомнят, че при попадане в подобна ситуация е необходимо да се запази самообладание и да не се предоставят и лични данни.

"Ако имате съмнение, че на телефона е Ваш близък, първо опитайте да се свържете с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който сте получили обаждането. В случай на обаждане, в което някой се представя за Ваш близък, е добре да му зададете въпрос, отговорът на който не би трябвало да е известен на непознати – например рождена дата, населено място и т.н. В случай, че получите обаждане и спрямо Вас бъде осъществен опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел. 112 или в полицията. Необходимо е хората, които имат възрастни близки, непрекъснато да им напомнят, как случайно може да станат жертви, както и основните правила, които трябва да спазват, ако попаднат в подобна ситуация", напомнят още органите на реда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама