Депутатите осигуриха спокойствие и свобода на „копърките“

13:01, 30 мар 16 / Политика 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народното събрание прие на първо четене поправките в Закона за местните данъци и такси, които връщат т.н. „копърки“ - таксита, които возят на завишени цени. Това се случи с гласовете на 156 депутати, от които 106 "за", 41 "против" и 9 "въздържал се". Единствено групата на БСП гласува "против", а реформаторите - "шарено". 

С измененията се  връща старото положение, което трябваше да отпадне от 1 април - таксиметровите шофьори да могат да извършват дейност от името на регистриран превозвач, но за своя сметка. Така единствено те отговарят както за осигуровките и данъците, които трябва да внасят в държавната хазна, така и за пътни произшествия, в които са участвали.

Именно срещу тази разпоредба протестираха миналата седмица таксиметрови шофьори - те не искаха да бъдат превозвачи, а да могат да остнахт да работят като еднолични търговци. 

Поправката беше внесена от ГЕРБ и е в преходните и заключителни разпоредби на закона за местните данъци, където е заложена поправка на Закона за автомобилните превози. 

Депутатите въвеждат и т.н. „алтернативен данък“ за таксиметровите превозвачи. Той предвижда общините да налагат годишен данък в размер между 400 и 1000 лв. за всеки таксиметров автомобил. По-рано през седмицата ГЕРБ и АБВ се споразумяха да се намали долната граница на данъка до 300 лв. и да има възможност да се плаща на два пъти. От партията на Георги Първанов се обявиха и за въвеждането на публичен регистър, който да определи собствеността на таксиметровите автомобили.

Георги Свиленски от БСП обяви, че управляващите не се интересуват от патентния данък. „В чл. 24 ви стяга чепика – там е лобизмът“, посочи той, визирайки връщането на „копърките“ .

Според социалиста, ако този закон бъде приет, българското обществото няма нужда от парламент, защото той ще разобличи пред всички колко е обхванат от лобизъм. „С тези фалшиви протести до никъде няма да стигнат“, каза Свиленски, като думите му са препратка към самоорганизиралите се таксиметрови шофьори, които затвориха „Орлов мост“ миналата седмица.

Гроздан Караджов от гражданската квота на Реформаторския блок обяви, че изобщо не става дума за данъци и такси. „Не става дума и за събираемостта. Промените в закона за данъците и таксите са камуфлаж и голяма част от текстовете му служат за украшение, което да прикрие единственото важно в него. Става въпрос за връщането на едно старо положение“, каза реформаторът и цитира конкретния текст от промените: „или от водачи, извършващи дейността от името на регистриран превозвач, но за своя сметка“.

„Там е сърцето на закона, а всичко останало е биберон, който ви пъхат в устата да посмучете, докато го приемат“, убеден е Гроздан Караджов.

Георги Кадиев каза, че целият дебат описва един провал на Националната агенция по приходите (НАП). Той припомни как през 2006 г. таксиметровите водачи са били задължени да заплащат патентен данък. „Събираемостта от него беше 7 млн. лв. Преминаха на корпоративен данък – от него събирахме 5,8 млн. лв.“, каза Кадиев и поиска оставката на шефа на НАП-Бургас заради подадените декларации на едва 150 от таксиметрови превозвачи при издадените 1168 разрешения за таксиметрова дейност. „Истинският вносител на този текст не е ГЕРБ, а мафията“, убеден е Кадиев.

Цветомир Михов от ГЕРБ, който е един от вносителите на поправките, приети миналата година, се извини на всички български граждани. "Не се справих, не можах да удържа на натиска и лобито на таксиметровите водачи. Ще се извиня и на всички тези чуждестранни граждани, на които пътувайки от летище София до центъра ще бъдат лъгани със сметките. Ще се извиня, недай си Боже, на следващи пострадали от водачи на таксиметрови автомобили, които имат техническа неизправност или са употребили алкохол. Извинявайте, съграждани и гости на България, не можах да се справя със силното лоби на таксиметровите водачи", завърши Михов, а изказването му бе посрещнато от залата с аплодисменти. 

 

Медна Стоянова (ГЕРБ) обясни, че фирмите, които предоставят таксиметрова услуга, ще трябва да представят списъци с шофьорите, които използват лиценза им, но нямат договор и не са техни служители.  

"Не може на първо четене да обсъждаме мечтите на Менда Стоянова", направи забележка Румен Гечев на председателя на парламента Цецка Цачева. Той я попита защо допуска да се говори за предложения, които ще бъдат направени между първо и второ чете. "Това никъде по света го няма".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама