99,5 % от всички приписки успява да реши Окръжна прокуратура за месец

13:09, 30 мар 16 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжна прокуратура Велико Търново  проведе съвещанието по приемане на годишния доклад за дейността на Прокуратурата и на Районните прокуратури от Великотърновски съдебен окръг за 2015 г.

При представянето на доклада в областта на наказателно-съдебния надзор като положителна се отбеляза продължаващата тенденция за съкращаване на сроковете, в които протича съдебното производство, което се дължи на доброто качество на разследването и внесените обвинителни актове.

Отново в прокуратурите в съдебния окръг са постигнати отлични резултати, касаещи срочността за привеждане на влезлите в сила присъди.

През 2015г. прокурорите от Великотърновски съдебен окръг са наблюдавали общо 7 293 броя преписки, от които са решили 7 021 броя преписки, като в едномесечен срок са приключени 6 989 броя или 99,54% от преписките. Най-голям брой е наблюдавала РП-Велико Търново – 2 253 преписки, следвана от ОП-В.Търново – 1 685 преписки, РП-Г.Оряховица – 1 645 броя преписки, РП-Павликени - за 2015г. – 737 преписки, РП-Свищов – 662 броя преписки за 2015г и РП-Елена – за 2015г. - 311 преписки.

Наблюдаваните досъдебни производства са 6 013.

На съд са предадени 1 097 лица, извършили престъпление.

През 2015г., сравнено с предходните две години броят на образуваните досъдебни производства по Наказателния кодекс, остава приблизително еднакъв, което показва запазване на профила на престъпната дейност, осъществявана на територията на Великотърновски съдебен окръг.

Водещо място през последните три години заемат престъпленията против собствеността – 1 386 броя. Следват общоопасните – 907 броя, против личността - 318 броя и против стопанството – 264 броя. Пети по ред са документните престъпления –114 броя, а след тях са престъпления против брака и семейството – 77 броя, против реда и общественото спокойствие – 64 броя, против дейността на държавни органи и обществени организации – 58 броя, престъпленията против финансовата, данъчната и осигурителни системи – 28 броя, престъпленията против правата на гражданите – 13 броя и компютърни престъпления – 3 броя.

Общият брой на осъдените и санкционирани лица е 1 089 бр., от които 1044бр. с влязъл в сила съдебен акт. Броят на лицата осъдени по одобрени споразумения е 442, по обвинителни актове - 490, а по внесени предложения по чл. 78”а” от НК - 157 броя. Запазва се наблюдаващата се от 2014 г. тенденция за по-висок брой на осъдените лица с влязъл в сила съдебен акт по внесени обвинителни актове.

Относителният дял на постановените през 2015г. оправдателни присъди и решения е само 2,8 % спрямо внесените. Съпоставено с предходните два отчетни периода, през 2015г. е налице тенденция към намаляване на броя на постановените оправдателни съдебни актове, както и на броя на оправданите лица.

При обсъждане на доклада се заложиха и приоритетите на ОП- В.Търново и териториалните прокуратури през 2016 г.: ефективното провеждане и реализация на наказателното преследване;; укрепване капацитета на Прокуратурата за осъществяване на основните й функции; борба с корупцията и превантивната дейност; утвърждаване на Надзора за законност в прокуратурата като значим инструмент за преодоляването с правни средства на важни за обществото проблемни области, посредством активизиране на съответните компетентни органи на местно ниво.

Като един от основните приоритети за 2016 г. остава полагането на усилия за намаляване броя на делата с продължителност на разследване над шест месеца, както и запазване и задълбочаване на взаимодействието и оперативното сътрудничество с органите на МВР и ТД „НС“ по предотвратяване, пресичане, разкриване и разследване на корупционните престъпления.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама