Бизнесът да влезе в училищата, предлагат в Стара Загора

13:38, 30 мар 16 25 462 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Бизнесът трябва да влезе в училищата и да разказва за себе си. Необходимо е да се търсят начини да се провокира интерес  на младите хора към професионалните гимназии. И това трябва да се случва още в 6-7-ми клас, преди учениците да са избрали как да продължат образованието си”, предложи зам.-областният управител Марияна Кръстева на среща с бизнеса и директори на професионални гимназии  в Стара Загора.

Тя бе организирана от областния управител инж. Георги Ранов и Клуба на работодателя.

Идеята за създаване на по-тясна връзка между професионалните училища в областта и бизнеса бе разисквана още миналата година на заседание в Областна администрация за държавния план прием в средните училища в Старозагорска област за учебната 2016/2017 г. Тогава по предложение на Областна администрация и Търговско-промишлена палата Стара Загора се взе решение да бъде проведена анкета сред работодателите от региона, в която те да декларират нуждите си от кадри през следващите 5-10 години.

На срещата бе представена нова полезна идея - създаване на Национален център за медиация между средните и висши учебни заведения и работодателите. Целта на този център е да се направи по-ефективно партнирането между бизнеса и образователните институции и да бъде намален недостигът от специалисти в много от сферите на българската икономика. В дискусията стана ясно, че много от фирмите имат желание да предоставят  базата си за обучение на ученици от професионалните гимназии. Предлага се още Националният център по медиация да отвори офиси в цялата страна и представителства в Турция и Гърция, чиято цел ще бъде привличане на млади хора от двете държави за обучение в България.

Областният управител инж. Ранов се ангажира да инициира в Стара Загора среща между работодатели, директори на гимназии и министрите на образованието и на икономиката, на която да бъдат разисквани всички поставени от бизнеса проблеми на професионалното обучение и идеи за тяхното решаване.

 Сред добрите практики беше посочена Панорамата на професионалното образование, която се провежда всяка година в Стара Загора. Тази година на нея ще присъстват със свои щандове не само професионални училища, а и фирми от региона, които ще презентират своите производства и нуждата си от специалисти в различни направления.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама