Отнемат имущество за над 1 млн. лв. на Юзеир Юзеиров

13:52, 30 мар 16 25 598 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненският апелативен съд е потвърдил изцяло иска, който Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) заведе срещу Юзеир Юзеиров, след като бе обвинен в пране на пари през 2011 г., съобщава „Медиапул“. В края на октомври 2010 г. той бе осъден на една година условно и глоба от 4000 лв. за опит за създаване на партия на религиозна основа и провеждане на нереглементиран митинг в с. Славяново.

Юзеир и брат му Али Юзеиров (съответно Росен и Асен Йорданови по паспорт) станаха известни покрай издигането на незаконен паметник на турския незнаен воин в с. Славяново и неуспешното учредяване на етническата партия ОТОМАН. Юзеир Юзеиров бе разследван в Белгия за нарушаване на трудовото законодателство и наемане на нередовни работници. Имаше и обвинение за трафик на хора.

От комисията за конфискация съобщават, че магистратите са постановили отнемането на негово имущество за общо 1,022 млн. лв. – предимно земеделски земи в Добруджа. Сред тях е и теренът, на който двамата братя построиха паметник на турския незнаен воин, който впоследствие бе разрушен по предписание на ДНСК.

Делото, заведено от КОНПИ срещу Юзеиров и съпругата му, стана първото по реда на новия Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, според който не е необходимо да се доказва връзка между обвиненията, станали повод за завеждането на иска, и средствата, с които е придобито имуществото.

По тази причина Варненският апелативен съд е обезсилил постановеното преди това от Търговищкия окръжен съд решение, с което претенциите на комисията са били частично уважени заради търсена причинно-следствена връзка между престъплението и имуществото.

"В настоящото съдебно производство, започнало по искова молба на комисията по новия закон (ЗОПДНПИ), не подлежи на установяване връзката (пряка или косвена) между придобитото имущество и извършеното престъпление от проверявания", мотивира се втората инстанция.

В решението се припомня още, че след влизането в сила на новия закон "престъпната дейност е само повод за образуване на проверката от комисията (за да не е проверката произволна), като впоследствие подлежащите на изследване от комисията предпоставки за отнемането на имущество са откъснати от наказателното производство и неговият изход няма значение за изхода на производството по отнемане на незаконно придобито имущество".

"Разликата в двата закона ясно личи и от заглавията им, като на отнемане по стария закон подлежи имущество, придобито от престъпна дейност, а по новия – незаконно придобито имущество", заключват апелативните съдии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама