Спец от Ботаническата градина в Балчик помага за промяната на първия пловдивски парк

13:55, 30 мар 16 / Любопитно 25 528 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Архитект, участвал в изграждането на Ботаническата градина в Балчик, е привлечен като консултант по проекта за Дондуковата градина в Пловдив, съобщи кметът на район "Централен" Георги Стаменов.

В началото на април експертът ще пристигне в Пловдив, за да съдейства за актуализиране на съществуващата разработка за цялостно преобразяване на най-стария пловдивски парк.

В Дондуковата градина предстои възстановяване на съществуващите водни площи, детските площадки, озеленяването, ще се изградят поливна система и ново осветление. Проектът ще бъде надграден с ботаническа градина в зоната на север от сградата на Природонаучния музей. Целта е да се впише духът на първия парк с идеите, вложени тогава, с възможност за открити пространства и закрити оранжерийни площи.

През тази година е предвидено разширяване на Природонаучния музей, като ще бъде осъществена и топла връзка с кръглата зала "Лотос" от Централния дом на младоженците.

"Единствената интервенция в зала "Лотос" ще е почистване и художествено осветление. За какво ще се използва, вече ще реши собственикът, ние единствено ще направим топлата връзка", увери кметът на Пловдив Иван Тотев. Той бе категоричен, че сградата по никакъв начин няма да бъде променяна, защото сама по себе си е много красива.

Припомняме, че Дондуковата градина, наричана още Градската градина, е първият парк, изграден в следоосвобожденска България. Тя е направена през 1878-1879 г. по идея на княз Дондуков-Корсаков, оглавявал временното руско правителство със седалище в Пловдив. От 1978 г. Дондуковата градина не е обновявана.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама