Оставките на министър Москов и НС на НЗОК поискаха протестиращите лекари в Добрич

14:07, 30 мар 16 25 445 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Протестиращите лекари в Добрич се снемат доверието си от ръководството на Министерство на здравеопазването и Надзорния съвет на НЗОК и искат оставките им, съобщи пред журналисти председателят на Районната лекарска колегия в Добрич д-р Галя Василева.

Десетки общопрактикуващи лекари от Добрич и областта, както и специалисти, днес затвориха кабинетите си в знак на протест срещу политиката на правителството в областта на здравеопазването. Те се събраха на митинг пред ДКЦ I.

„Решихме протестните ни действия да са ефективни и да затворим нашите кабинети,  за да разберат управляващите, че няма как да се случи ние да работим при техните условия. Ние не желаем да работим при техните условия“, заяви д-р Василева.

Председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари в област Добрич д-р Стелиян Щерев посочи, че основният протест на джипитата е срещу свръхадминистративния натиск и свръхконцентриран терор над тяхната дейност. „Всичко се прави с цел икономия на средства. Къде ще отидат те, никой не знае. Но, икономиите на средства в здравеопазване, водят до иконимии на здраве. Ние сме ограничени в лимитите и това ще доведе до усложняване на хронични заболявания, невъзможност да се лекуват хората по нормален начин. Ние искаме едно единствено нещо- нормална медицина“, посочи още д-р Щерев. Един от проблемите е свръхбумащината, а друг са лимитите. „Те са примка, която стяга непрекъснато нашата работа. Те са повод за конфликти между общопрактикуващите лекари и пациентите. Дори и между ОПЛ и специалистите от специализираната медицинска помощ в ДКЦ-ата. Това нещо трябва да се реши един път завинаги“, заяви д-р Щерев. Той посочи, че бюджетът за първична медицинска помощ у нас е 5-6% от общия бюджет, докато в другите страни парите за  изследвания, направления, консултации, хоспитализации, са три пъти повече.

Д-р Г. Василева съобщи, че са получили подкрепа от всички лечебни заведения в областта, макар да не могат да се включат в ефективните действия.  Тя бе категорична, че лекарите не са противопоставени помежду си, а са заедно – общопрактикуващи лекари и специалисти.

„Бъдете сигурни, че всички заедно сме недоволни от тази система, защото тя не е регулирана по правилния начин“, заяви тя. „Когато дойде министър Москов на власт, той дойде на извънреден събор на лекарския съюз и ни увери, че ще и слуша и е с нас. Изведнъж, когато застана на поста си, БЛС изчезна някъде. Няма договорно начало. Да, приемат ни, но нищо от това, което ние казваме, не се случва. Стигна се дотам той да заяви пред медиите, че анонимни лекари от нас и анонимници от касата са правили преговорите. Това не е вярно“, каза д-р Василева.

Тепърва ще се реши как ще продължат протестите. Най-вероятно утре и вдругиден те ще са по час – два, за да могат да бъдат обслужвани пациентите.

Днес коридорът на третия етаж в ДКЦ I, където се помещават кабинетите на общопрактикуващите лекари, бе празен, а стаите заключени. Само на таблото на входа имаше надпис „Протест“. Въпреки това пред кабинетите имаше няколко пациенти, които се надяваха лекарите да се върнат на работа. Едни дошли за рецептурна книжка, други за направление. След тях имаше и млад мъж, който обясни, че дядо му, който е със счупен крак и имал записан час за днес. Никой от  гражданите не бе наясно за какво точно протестират медиците. Пенсионер сподели, че сигурно имат право, защото у нас нищо не се заплаща подобаващо – нито пенсиите, нито заплатите. Млада двойка обаче бурно се възмущаваше, че лекарите най-вероятно отново искат повече пари, независимо, че и сега получават много. Други заявиха, че не оправдават протестите им. Имаше и такива, които казаха, че не ги интересува защо протестират, но не са съгласни да не могат да бъдат приети, когато имат нужда от личните си лекари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама