Напредъка на децата след извеждането им от социални институции обсъдиха във Велико Търново

14:20, 30 мар 16 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Работна среща за обсъждане на развитието и напредъка на децата и младежите с увреждания, изведени от специализирани институции и настанени в новите резидентни услуги, създадени по проект „Детство за всички“ проведе председателят на ДАЗД с ръководители и представители на областни и общински администрации, на регионални и общински структури за социални  услуги за деца от Северен Централен район. Събитието бе реализирано с активната подкрепа и съдействие на Областен информационен център (ОИЦ)  - Велико Търново.

В проявата участваха ръководителят на фондация Лумос за България Трендафил Меретев, заместник областните управители на Велико Търново, Русе, Разград, директори на Регионални дирекции „Социално подпомагане“, ръководители на центрове за настаняване от семеен тип, експерти.

 Във Велико Търново бяха представени и обсъдени резултатите от проведените в Северен Централен район (СЦР) в периода октомври 2015 – януари 2016 г. оценки на децата и  младежите,  както и резултатите от контрола и мониторинга на ДАЗД на същите услуги.  Целта на оценката е да сравни развитието на всяко от децата с предишната оценка, изготвена, когато децата са живеели в институциите и да направи изводи по отношение на качеството им на живот в новите услуги. Направените по време на тази оценка изводи са валидни само по отношение на сравняването им с направените през 2012 г. оценки, те показват по един категоричен начин, че децата имат напредък, каза г-н Бисер Спиров /Лумос/, който представи резултатите.

Михаела Иванова, самозастъпник към Лумос, представи препоръки от името на Групата за детско и младежко участие по отношение на живота на децата в новите услуги, призовавайки за повече социални контакти и уважение към личността на децата, както и конкретни предложения – например, оборудване на зъболекарските кабинети, за да са подходящи за деца с увреждания.

По време на последвалата дискусия бяха адресирани направените в оценката изводи и следващите стъпки за по-нататъшно развитие на услугите в общините.

Предстои обсъждане на оценките на децата и в останалите области, след което ще бъде изготвен и публикуван окончателния Доклад с резултатите и изводите от оценката на национално ниво. 

В края на 2015 година Държавната агенция за закрила на детето, фондация Лумос, Агенцията за социално подпомагане и Националното сдружение на общините в България сключиха споразумение за извършване на оценка на състоянието на над 1200 деца и младежи с увреждания, които са изведени от специализираните институции в новите Центрове за настаняване от семеен тип, създадени по проект „Детство за всички“.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама