Омбудсманът на Бургас: Не искам да съм пръстов отпечатък

14:37, 30 мар 16 25 437 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Намерението на ръководството на Министерството на здравеопазването да въведе пръстови отпечатъци като мярка за ограничаване на злоупотребите в болниците е проява на отчаяна безпомощност. Това коментира бургаският омбудсман Таню Атанасов по време на протеста на общопрактикуващите лекари пред МБАЛ, към който се присъедини и той. Повод за думите му е намерението на здравното министерство да въведи пръстова идентификация за пациентите, когато влизат в болниците.

„Безсилието поражда безумие. Ние, гражданите, не сме опитни животни, върху които чиновници да се упражняват. Унижаването на човешкото достойнство подрива устоите на демократичната държава“ – пише в специална декларация Таню Атанасов, която предаде на Topnovini.bg.

Общественият посредник с ирония предлага вместо пръстови отпечатъци на пациентите да се поставят ушни маркери или чипове като на бездомните кучета.

„Вече данните от личните ни карти не са им достатъчни. Днес ни вземат пръстови отпечатъци, утре ще ни въведат ирисови, а другия ден ще ни вградят чипове и така до победата на „демокрацията“. Къде останаха обещаните свобода, граждански права, свободно движение на хора, идеи и ценности?“ – пита реторично бургаският омбудсман.

Таню Атанасов смята, че с този акт Министерството на здравеопазването официално обявява всички болнични заведения за престъпни организации, в които се краде безогледно и безконтролно. Според него болниците се превръщат в затвори, а затворите – в болници. По същата логика могат да се въведат пръстови отпечатъци в училищата, в университетите, детските градини, театрите, ресторантите и т.н.

„Войната е мир, свободата е робство, невежеството е сила“ – цитира Атанасов книгата „1984“ на Джордж Оруел. И завършва с думите: „Аз не искам да съм пръстов отпечатък!“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама