135 млн. евро ще струва проектът за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ София

15:03, 30 мар 16 25 507 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Индикативната стойност на проекта за изгаряне на отпадъци на територията на ТЕЦ София е 135 млн. евро. Това заяви пред журналисти министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. 

Около 30 000 жители на столицата се очаква да получат услугата отопление чрез използване на RDF горивото. "Сигурни сме, че прокетът ще бъде изпълнен ефективно. Столична община изцяло изпълнява ангажиментите си и по отношение на рециклирането, и по отношение на биоразградимите отпадъци. В края на годината имаме пълната готовност да разгледаме проектопредложението", заяви Василева.

От своя страна кметът на Столична община Йорданка Фандъкова допълни, че е излишно да се манипулират хората с очаквания инсталацията да бъде много вредна. "Провеждат се разговорите за приключването подготовката на апликационната форма. Идеята е към края на годината да може да внесем апликационната форма за финансиране в Оперативна програма "Околна среда". Проектът се готви много сериозно от авторитетни консултанти", подчерта Фандъкова. 

По думите й се залага на 4-степенна система за защита на въздуха и оконлата среда, като разчетите показват, че ще намалеят два пъти емисиите, които в момента има от ТЕЦ София. 

Министър Василева добави, че МОСВ като финансиращ инструмент има пълната готовност да разгледа проектното предложение на Столична община и да излезе в максимално бърз порядък с решението за стартирането на финалната фаза на проекта. Тя обясни, че ще има възможност да се използва RDF горивото като алтернативно от ТЕЦ София, чрез което ще бъдат спестени 10% от ресурсите.  Миналата седмица екоактивисти протестираха срещу плановете да се изгарят част от отпадъците на софиянци ТЕЦ София. Вече текат процедурите по изграждането на специалната инсталация за RDF гориво, но към момента то се произвежда в завода за преработка на на битови отпадъци в село Яна. 

Екоактивистите искат спиране на проекта, както и широко обществено обсъждане. Те смятат, че ако инсталацията заработи, Столична община ще унищожава ценни суровини. 

Миналата година от Инициативния комитет "Граждани за по-добра жизнена среда в кв. "Бенковски" и кв. "Орландовци" изразиха протестно становище, в което се казваше, че Столичната община планира да изгаря брикети с RDF отпадъци и отпадъци от общ характер в ТЕЦ София без необходимите пречиствателни инсталации.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама