С парите за Зимния дворец ще се строи "Арена Бургас"

15:07, 30 мар 16 / Политика 25 495 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предвидените 35 млн. лв. за спряната обществена поръчка за ремонт на Зимния дворец в София ще се пренасочат за довършването на залата "Арена Бургас", реши правителството.

Преди месец премиерът Бойко Борисов отмени обществената поръчка още на етап подаване на оферти за Зимния дворец. „Там от моята проверка излизат неща, които, да кажем, не са престъпление, но може да се направят по-добре", заяви Борисов докато беше в Брюксел. Като неофициалната причина за заповедта на Борисов се смята това, че свързваната с Делян Пеевски "Водстрой 98" е била една от фирмите, които са проявили интерес към поръчката, и е правила запитвания. Строител на залата в Бургас обаче е консорциум с участието на "Водстрой 98". Тя участва в обединението "Дворана" заедно с " Понсстройинженеринг", които спечелиха очаквано поръчката през август 2014 г. Двете фирми държат по 47% от обединението, а последните 6% са на "Билдникс".

През 2014 г. община Бургас започна реализирането на проекта с 5 милиона лева от общо 38 милиона лева с ДДС, колкото се предвиждаше да струва. Парите бяха отпуснати отново от кабинета Орешарски по програмата за развитие на общините.

През изминалите години проектът за Зимния дворец в столицата не е реализиран поради възникнали административни процедури и производства, се казва в решението на правителството. "В резултат на това предоставените средства са вложени по банкови сметки на "Академика 2011" и не могат да бъдат използвани за друга цел. Целесъобразно решение в създадената ситуация е средствата да бъдат инвестирани в алтернативен значим проект", е мнението на министерски съвет.

"Общината е осигурила началното му финансиране, след което неговото реализиране е спряно поради необходимост от дофинансиране и търсене на подходящ партньор за управление на проекта", се казва в съобщението на правителството за „Арена Бургас“.

Подчинената на спортното министерство фирма "Академика 2011" ще придобие бургаската зала и ще я управлява. "Ползите за него от участие в проекта са свързани с придобиване на собственост върху спортното съоръжение, както и последващото негово управление. Тези цели кореспондират с провежданата от Министерство на младежта и спорта единна държавна политика в областта на младежта, спорта и социалния туризъм", се казва в решението на кабинета.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама