Парламентът одобри споразуменията от срещата ЕС-Турция

15:18, 30 мар 16 / Политика 25 369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народното събрание одобри на две четения днес след края на работния си ден решенията след срещата между и Европейския съюз от началото на този месец, касаещ бежанския проблем.

Според взетите там решения България трябва да преведе 11 494 129, 99 лева на Анкара за справяне с проблема на бежанците. Общата сума, която ЕС ще преведе е 3 млрд. евро, от които един от бюджета на Съюза, а останалите два ще бъдат осигурени от държавите-членки. Вноската се определя на базата на брутния национален доход. Плащанията ще се извършват до 2019 г. в съотношение 30:44:22:4% за всяка година.

Без изненада против ратификацията на споразумението, което вече се изпълнява, бяха БСП, "Патриотичния фронт" и "Атака".

Останалите предложения, одобрени на срещата Турция-ЕС, включват приемането от страна на Анкара на всички нови незаконни мигранти, преминаващи от Турция към гръцките острови". Освен това за всеки сирийски гражданин, който Турция приеме обратно от гръцки острови, друг сирийски гражданин, пристигнал в Турция, ще бъде разселван към държавите от ЕС по утвърдените квоти.

Предвижда се премахване на визовите изисквания за турски граждани най-късно до края на юни 2016 г. и ускоряване на изплащането на първоначално отпуснатите три милиарда евро за сирийските бежанци в Турция. Започва и "подготовка за решение" за отваряне на нови глави от преговорите за присъединяване на Турция към ЕС във възможно най-кратък срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама