Удължават срока за забрана на улова на калкан

15:21, 30 мар 16 25 428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Тъй като калканът е започнал да си хвърля по-рано хайвера, тази година периодът за забрана за улова му се удължава с един месец – от първи април до 20-ти юни“, обясни изпълнителният директор на ИАРА Янчо Янев пред журналисти в Несебър.

Тази година мерките срещу непозволения улов на калкан са засилени. Над 470 са констатираните нарушения на територията на цялото Черноморие, иззети са 6 км бракониерски мрежи за калкан, 8 са актовете, съставени за нерегламентиран улов на тази риба-деликатес.

„По мои наблюдения бракониерите тази година са се насочили към маломерния калкан и затова сме засилили контрола там. Болшинството конфискуван калкан е именно маломерен. Няма определени места, където се забелязва засилено присъствие на бракониери“, допълни Янчо Янев.

„Споразумение, което скоро сключихме с Гранична полиция за съвместни действия, ни помага в борбата с бракониерството, тъй като ни развързва ръцете за по-бързи и по-оперативни действия. Ние отдавна работим с тях и с Агенцията по храните – убеден съм, че това е пътят, когато институциите си сътрудничат. Общо взето всички ни помагат. Имаме резултати, които в крайна сметка завършват с актове и постановления спрямо нерегламентирания риболов. Последно преди около месец имахме случай  на опит за нелегално изнасяне за Турция на 218 кг калкан през ГКПП „Петко Войвода“, разказа главният директор на Рибарски контрол -Тодор Ангелов.

Той допълни, че поради засиления контрол, напоследък няма случаи на навлизане на турски бракониери с лодки на наша територия. 11 са инспекторите в Бургас и региона, които следят риболовните кораби, като задължително винаги има инспектор при разтоварването им. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама