Светият Синод отмени резервациите си за Всеправослания събор

13:45, 04 юни 16 25 256 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Светият Синод вече е отменил хотелските си резервации за остров Крит, където от 16 до 26 юни трябва да се проведе Всеправославният събор. Отменен е и полетът с Авиоотряд 28, с който висшите духовници трябваше да пътуват. Това съобщи пред bTV Западно- и средноевропейският митрополит Антоний.

Преди дни единодушно Светият Синод реши да постави няколко условия за своето участие в събора. Сред тях бяха предвиденото разположение на предстоятелите на църквите, което според тях нарушава принципа на равнопоставеност, липса на “особено важни за православието” теми в дневния ред и невъзможността да бъдат редактирани текстове по време на провеждането на събота.

Според митрополит Антоний сегашните правила на Всеправославния събор не дават право на диалог. “Трябва да отидем да гласуваме решения, които не можем да дискутираме и да променяме. А и трябва да похарчим 120 000 евро, които може и да се окажат повече”, посочи той.

Московският патриарх Кирил също е предупредил, че може да не участва в събора поради почти идентични причини.

Митрополит Антоний коментира и отстраняването на архимандрит Дионисий. Според него с това се цели скандал в църквата, а великденската заря е била само повод за свалянето му от поста.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама