Започват проявите от основната програма на "Пловдив чете"

08:14, 06 юни 16 / Култура 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Носителите на награди за превод Иван Вълев и Манол Пейков ще четат творби в оригинал и в превод от 16 часа днес в Дома на етносите в Пловдив. Литературното пътешествие из света на полски и американски автори е част от основната програма на фестивала "Пловдив чете", която започва на 6 юни.

Ще звучат страници от романа "Морал" на Тадеуш Доленга- Мостович (ИК "Хермес"), стихове от Адам Мицкевич, Ян Кохановски и Вислава Шимборска, в превод от майстора на поетичния изказ Иван Вълев. Преди броени дни, в навечерието на 24 май, той бе удостоен с награда "Пловдив" за превод.

Главният редактор на списание "Гранта" Манол Пейков ще представи словото на американския авангарден поет и писател Едуард Къмингс на български. Освен награда "Пловдив", през 2015 г. Манол Пейков спечели приза на Съюза на преводачите за ярки постижения в областта на превода на художествена литература - поезия, за превода му от английски език на "Сърцето ти нося (в сърцето си го нося)" от Е. Е. Съмингс (издателство "Жанет-45", 2015 г.).



От 17.30 часа в Културен център "Тракарт" (подлез Археологически) Дружеството на писателите - Пловдив, ще обяви осмото издание на Програмата за финансиране книги на пловдивски автори и важни за Пловдив издания. Ще има и литературно четене в памет за Стефан Бонев. Модератор е Начо Христосков.

Веднага след това, от 18.30 часа, издателство "Жанет 45" представя "Нищо" - поезия от Георги Борисов. Авторът ще бъде представен от Александър Секулов.

Официалното откриване на "Пловдив чете 2016" и тържественото връчване на Орфеевия венец за високи постижения в съвременната поезия, както и връчването на "Златна четка" за художествено оформление на книга е на 7 юни (вторник) от 19.30 ч. на Античния театър (при лошо време в Концертната зала). Със специалното участие на Васил Найденов, Богдана Карадочева и Стефан Димитров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама