"Мога ли да помогна?", питат над 300 дизайнери в Пловдив

09:14, 06 юни 16 / Култура 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Професионален форум, изложби, инсталации, презентации и специална детска програма включва тазгодишното, осмо издание на Международния фестивал за дизайн и визуална култура One Design Week 2016, който ще се проведе от 10 до 19 юни в Пловдив.

Новият артистичен директор на фестивала Рая Стефанова представя днес от 16 часа на ул. "Христо Дюкмеджиев" 10 концепцията на фестивала "Мога ли да помогна?", разглеждаща дизайна като инструмент, който дава форма на всеки аспект от живота ни.

195 чуждестранни участници от 22 страни и 132 български артисти ще се включат във форума, изследващ съвременния дизайн с многобройните му измерения и въздействието му върху нашия живот.



Програмата включва 24 изложби, международен професионален форум с лекции на световноизвестни имена в областта на дизайна; 18 работилници за деца и възрастни; отворена програма, специални дизайн обиколки; три дизайн конкурса; 8 инсталации в различни градски пространства; 12 презентации и 2 семинара, както и специални събития - Local Design Food (базар), На Самообслужване (акция с храна), Everyday Objects (временен магазин с уникални произведения на български съвременни дизайнери), Ден на игрите в Хакафе, дизайн викторината Pub(lic) Quiz и др.

Фестивалът се организира от Фондация "Едно за култура и изкуства" в партньорство с Община Пловдив и Фондация "Америка за България", с генералното партньорство на Programista, в подкрепа на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Фестивалът е признат от журито на ЕФФЕ - "Европа за фестивалите, Фестивалите за Европа" с награда за 2015/2016 г.

Специален акцент на фестивала са и два специални проекта. В рамките на проекта Мateriality Brutality, финансиран от Nordic Culture Fund, четирима дизайнери от северните страни - Thórunn Árnadóttir (Исландия), Kirsi Enkovaara(Финландия), Kaja Solgaard (Норвегия), Kristoffer Sundin (Швеция), ще имат възможност да експериментират по нетрадиционни начини с добре познатия на всички ни материал - цимента.



Проектът Mixed Identities, който се осъществява с любезното съдействие на International Vesegrad Fund, започна с 4-дневен уъркшоп през април, когато поканените дизайнери посетиха Пловдив и се запознаха както един с друг, така и с локацията, на която бе реализирана съвместната им артистична колаборация. Участниците са Lenka Srsnova (Словакия), Bence Pasztor and David Tarcali from Studio Nomad (Унгария), Martyna Golik (Полша), Pavla Nesverova (Чехия) и Klara Sumova (Чехия).

Друг акцент е "Попълнения. Нов български дизайн на витрина" - проектът представя български дизайн, създаден през последната година по селекция на "Студио Комплект". Необичайното е, че 15-те произведения са изложени във витрини на магазини по главната улица в Пловдив. Контекстът на търговските обекти служи като фон за избраните обекти - плакати, мебели, дрехи, анимации, инфографики, играчки и бижута, аксесораи и др.

Eдин от основните акценти на фестивала е професионалният дизайн форум, който ще се проведе на 18 юни (събота) в Дома на културата "Борис Христов". По традиция форумът на One Design Week събира изтъкнати имена от цял свят, добре познати в сферата на дизайна и визуалните изкуства. Тази година сред лекторите на форума са: Алис Росторн (Англия) - един от най-уважаваните дизайн критици в света, Ейске Тачикава (Япония) - представител на новото поколение съвременни японски дизайнери, известен със своя специфичен подход и акцент върху социални иновации, Пийтер-Ян Пийтерс (Холандия) - основател на студиото OWOW, Питър Мариголд (Великобритания) - създателят на FORMcard, Адам фон Хафнер (Дания) - мениджър стратегически комуникации към датската неправителствена организация INDEX: Design to Improve Life®, и Стивън Серато (САЩ) - преподавател по графичен и комуникационен дизайн в Otis College of Art and Design, Лос Анджелис.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама