МОН ще променя оценяването на малките матури

09:38, 06 юни 16 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След рекордния брой двойки на тазгодишното външно оценяване след 7 клас по математика, образователното министерство ще мисли за промяна в начина за оценяване на т.нар. малки матури. Това стана ясно от думите на зам.-министър Диян Стаматов пред Нова тв.

По думите му сегашната система не отразява реалните знания на децата. „Тазгодишната скала, отразяваща от 2 до 6, явно вече не показва достатъчно добре степените на подготовка на учениците”, обясни Стаматов и допълни, че има много сериозен проблем, а от няколко години има тенденция към понижаване на знанията на учениците по математика.

 Според него трябва да се постави основен акцент в преподаването на логически задачи, които са с текстови вариант и те да не са толкова елементарни и опростени. „Това става с много повтаряне и усилия. Не може при еднократно решаване на задача да се очаква резултат”, посочи зам.-министърът.

Допълни още, че проблемът е и в това, че учениците не се концентрират върху задачите, които им се поставят. Не разбират условието, не го четат докрай и отговарят веднага, без да обмислят текста. Именно затова и резултатът е негативен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама