Млади русенски пианисти с четири награди в Букурещ

10:01, 06 юни 16 25 232 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пианистите от класа на клавирния педагог Даниела Кюркчиева от НУИ- Русе са се завърнали с четири награди от Букурещ. Те са участвали в 9-ото издание на Международния конкурс за пианисти ,,Тудор Думитреску“, който се състоя в концертната зала на Националния лицей по изкуствата „Дину Липати“ в румънската столица.

И четиримата русенски участници са отличени от международното жури с председател проф.Виничу Морояну – преподавател в Националния университет за музика- Букурещ, и членове: Пилар Гуарне /Испания/, Йоичи Таджири /Япония/, Виорика Нисториу и Венера Бабеш /Румъния/.

Осмокласникът Николай Димитров получи сребърен медал при неприсъдена първа награда в категория „D“. Шестокласниците Анабела Цанкова и Михаил Мартинов имат поощрения в категория „С“, а 7-годишната Дзиаин Ванг - специалната награда за най-малък участник в категория „А“.

По традиция НУИ- Русе връчи и своя награда – за най- добро изпълнение на творба от Бах, която отиде при пианист от Румъния.

Участниците в конкурса имаха удоволствието на свирят на новия роял „Стейнуей“, който лицеят е закупил съвсем наскоро чрез дарителска кампания. Инициативата е подобна на кампанията „Талант без граници“, която организира НУИ- Русе за подмяна на инструментите си.

След изявата си русенските пианисти споделиха, че мечтаят възможно най-скоро и те да имат такъв прекрасен инструмент в своето училище.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама