Ренета Инджова: Скандалът със зарята на Великден е да прикрие отказа на БПЦ да участва във Всеправославния събор

10:43, 06 юни 16 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Скандалът със зарята на Великден гръмна, за да се прикрие друг скандал, който последва – отказът на БПЦ да участва във Всеправославния събор, който трябва да се проведе на остров Крит. Това каза в предаването „Тази сутрин” бившият премиер Ренета Инджова.

„Краят на нашите съмнения какво се крие зад атаката срещу архимандрит Дионисий беше даден със зарята. Днес вече е ясно, че по Великден е станало едно поредно чудо – чудото е, че Българската православна църква, докато е занимавала невярващия български народ със зарята и ограмоти всички по каноните как се правят литургии – всъщност зад това е стоял безпардонен акт, който извършва БПЦ – да откаже да отиде на един събор, който се готви от 1300 години”.

Може би правим прецедент в съборната практика, която е била прекъснато от 13 века, но ние сега я възстановяваме с бойкот, каза още Инджова.

Експремиерът коментира и дипломатическия скандал между Турция и Германия за арменския геноцид. „Ако днес след 101 година ние казваме, че Германия, въпреки комплексите си за вина и малоценност, въпреки че терминът геноцид беше изобретен в 43-та година, а Обама да кажем в 2010 година продължава да го нарича с арменското име, което говори, че светът се плаши да произнесе въобще дума, отнасяща се за онова, което се е случило с арменците. Аз имам опасенията, че днес в Нагорни Карабах, там, където жените и децата продължават да се разхождат сред ненеутрализирани мини, тази резолюция, като на всеки злочест народ, който нямат край страданията му, ще дойде върху него".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама