Социалдемократите печелят местните избори в Румъния

11:54, 06 юни 16 / Свят 25 220 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Социалдемократическата партия печелят местните избори, проведени в неделя в Румъния. Това показват резултатите при преоброени 35% - 45% от бюлетините, предава „Ройтерс“.

Това ги поставя поставя в удобна позиция преди парламентарния вот по-късно тази година, отбелязва агенцията.

При 35% преброени бюлетини на второ място в местните избори е Либералната партия, която е получила 35% от гласовете. Официалните резултати се чакат по-късно днес.

Левицата, за която традиционно гласува по-възрастните и по-бедни румънци, са получили подкрепа заради увеличението на заплатите в публичния сектор и намаляването на ДДС -мерки, които бяха въведени малко преди да подаде оставка, отбелязват експерти.

Кандидатът на социалдемократите и Националния съюз за прогрес на Румъния Габриела Фиря печели местните избори в Букурещ, с 40% спечелени гласове.

На второ място остава активистът Никушор Дан, математик и защитник на културното наследство на града. Той е получил около 30% от гласовете.

През последните месеци северната ни съседка беше разтърсена от редица политически скандали.

Румънската столица бе управлявана от временен кмет, откакто досегашният Сорин Опреску бе арестуван миналата година по подозрения за корупция.

Социалдемократическата партия напусна властта след пожара в нощния клуб "Колектив" миналата година, при който при пожар загинаха десетки хора. Случаят отново повдигна дебата за корупцията в администрацията. В момента Румъния е управлявана от правителство на технократи до изборите през ноември или декември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама