Русенци в похода „По стъпките на Ботевата чета“ пренесоха две знамена от Козлодуй до Околчица

12:06, 06 юни 16 25 231 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Русе се завърна групата, която взе участие в 70-я Национален туристически поход „По стъпките на Ботевата чета” от Козлодуй до Околчица, съобщават от РУ "Ангел Кънчев". Участници в нея бяха членове на Общинската организация на Регионалния съюз на офицерите и сержантите, под ръководството на подп. Георги Николов, и на Спортно туристическо и природозащитно дружество (СТПД) „Академик“ към Русенския университет.  

Освен предизвикателството на 120-те пешеходни километра, групата пое и достойно изпълни необичайно задължение. Тя пренесе по маршрута знамената на клуб „Палитра” при Русенския университет и екип на СОУ „Васил Левски”, които са победители в конкурса за най-автентично копие на знамето на Червеноводската чета, развято 17 май 1876 г. на кораба „Радецки” като знаме на Ботевата чета.

Конкурсът бе организиран от СТПД „Академик”, Студентския съвет на Русенския университет и Регионалния исторически музей - Русе с подкрепата на фондация „Русе – град на свободния дух” и ВН – социален проект на Еконт и се проведе под егидата на председателя на Общинския съвет Русе,  чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев.

Както вече бе съобщено, след освещаването им на 12 май т. г. в храм „Св. Архангел Михаил" в с. Червена вода, знамената, участващи в конкурса, бяха пренесени от студентски велопоход през румънските пристанища, от които са се качили Ботевите четници на кораба „Радецки“.

С достигането на връх Околчица бе осъществено уникално повторение на цялостния исторически път на знамето на Червеноводската и Ботевата чета, от освещаването му на 21 септември 1875 г. в с. Червена вода, до сражението на 20 май 1876 г. при възвишението Камарата, където Ботев издава заповед знамето да се откове от дръжката и се укрие, за да не попадне в плен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама