Депутатът Иван Иванов ще предложи държавата да отпусне пари за пречиствателна станция в Шумен

12:10, 06 юни 16 / Политика 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Държавата да отпусне целево средства за изграждане на пречиствателната станция за питейни води в Шумен. Това предложение смята да направи депутатът от БСП Иван Иванов. Той обяви това си намерение на пресконференция днес.

Иванов призова около това предложение да се обединят всички народни представители от област Шумен. Според него при актуализацията на бюджета и при добра воля е възможно правителството да отпусне средства за пречиствателната станция, както е направило това за спортната зала в Шумен.

“Държавата на този етап няма намерение да инвестира в изграждане на вододайната зона на яз. “Тича” и в пречиствателна станция в Шумен”, каза депутатът. Това му убеждение идва след като след два месеца чакане е получил отговор от министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова на питането си за изграждане на вододайната зона на яз. “Тича”, за която има издадена заповед от министерството на околната среда и водите.

От отговора на министър Павлова е станало ясно, че има затруднения и едва ли скоро ще бъде направена тази зона, която е първата стъпка за изграждането на пречиствателната станция.

Иванов допълни, че според изчисленията на ВиК дружеството в Шумен са необходими 18,9 млн. лв., като 4 млн. са за задължително мероприятие. Според депутата няма източник на финансиране.

Единият вариант е тези средства да бъдат заложени в бизнес плана на Вик дружеството. Това обаче ще доведе до поскъпване на водата на шуменци.

Другият вариант е инвестициите да дойдат от ВиК асоциацията, т.е. от общините.

“Въпросът е обаче искат ли 10-те общини в Шуменска област да отделят ресурс за изграждане на пречиствателна станция и изобщо дали имат такъв”, попита Иван Иванов.

Според него общините трябва да поставят отново въпроса пред Министерствата на регионалното развитие и на финансите.

Иванов изрази опасения, че въпросът с подобряването на качеството на питейната вода на шуменци скоро няма да бъде разрешен.

Народният представител засегна и темата с усвояването на евросредствата в България.

Той обясни, че е отправил искане за справка какви корекции търпят общините в Шуменско по реализираните си проекти за изминалия програмен период и очаква отговор до седмица. Иванов допълни, че България закъснява изключително много с проектите си за новия програмен период и ще загуби много средства.

На брифинга днес присъства и общинският лидер на БСП в Шумен Веселин Пенчев, който каза, че на местно ниво левицата започва създаването на съвети, които ще анализират различни секторни политики при управлението на община Шумен.

“В тези съвети, в които ще бъдат канени експерти, неправителствени организации и други представители на гражданското общество, ще провеждаме дискусии по важните за общината проблеми и ще излизаме с предложения, алтернативни на сегашното управление”, обясни Пенчев.

Общинският лидер допълни, че в момента общината се управлява еднолично, предложенията на кмета не се подлагат на дебати.

“Толерантността ни вече е изчерпана. Досега не излизахме с конкретни предложения, защото изчаквахме. Сега вече ще ревизираме цялостната програма за управление на Любомир Христов, защото обещанията в нея не се изпълняват, а даже са трайно забравени”, обясни Веселин Пенчев.

Той допълни, че общинската структура на БСП започва да разкрива редовни приемни за граждани. Първата от тях ще е следващия понеделник, 13 юни, от 10,00 часа в офиса на БСП на ул. “Цар Иван Александър”.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама