Бургаският съд задържа под стража двама британци, крали картини

12:26, 06 юни 16 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжният съд в Бургас уважи внесените искания на Окръжната прокуратура в града, като взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо британските граждани Филип Томас Смит и Пенелопе Джейн Томас-Смит.

Най-тежката мярка за неотклонение е взета с оглед осигуряване на лицата за процедурата по изпълнение на Европейска заповед за арест, издадена от съдебните власти на град Единбург, Шотландия. Причината е, че в периода 16 – 18 юли 2001 г. двамата са извършили кражба на две картини на значителна стойност от частен дом, чрез използване на ключ. Това престъпление има свой аналог и в Наказателния кодекс на Р. България.

Филип Смит и Пенелопе Томас-Смит са задържани при опит да напуснат пределите на страната ни в посока Р.Турция.

Според  държавното обвинение, имайки предвид Европейската заповед за арест може да се направи обосновано предположение, че и двамата са вероятни извършители на тежкото умишлено престъпление и е налице опасност  те да се укрият или да извършат ново деяние.   

Определенията на Бургаския окръжен съд са обжалвани от защитниците на британските граждани и ще бъдат разгледани от Апелативния съд в града утре.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама