Ниска избирателна активност на местния вот в Италия, петте най-големи града не избраха кмет на първи тур

12:34, 06 юни 16 / Свят 25 229 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Петте най-големи града в Италия, сред които и столицата Рим, не избараха нови кметове на местните избори, проведени в неделя в страната. Голяма част от италианците не упражниха правото си на глас, показват предоставените до момента данни. Избирателната активност е 62,14%, което е с 6% по-малко от предишните избори.

Преброяването на гласовете е още в ход, но резултатите до сега показват безпрецедентен случай за Италия: изборът на кмет на всички големи градове ще се реши на балотаж. Предварителните резултати показват, че нито един от кандидатите няма да премине 50-процентовата бариера, за да спечели на първия тур.

Местните избори, в които могат да участват една четвърт от италианските избиратели, бяха проверка за подкрепата на управляващата лявоцентристка Демократическа партия на премиера Матео Ренци.

В Рим гласуваха рекордно нисък брой избиратели – 58%. Там изненадата е кандидатката на движението "Пет звезди" Вирджиния Раджи. Тя има най-много гласове – 35% и ще е на балотаж с представителя на демократите и на дясното пространство. 

В Торино, Милано и Болоня също ще има втори тур между демократи и опозиция. В Неапол, настоящият кмет и бивш магистрат Луиджи Де Маджистрис, който се представя с гражданска листа има над 42% от гласовете и също ще е на балотаж. Резултатите само за областните центрове и центровете на провинции – общо 25 града показва, че за половината от тях вотът клони към лявоцентристкото пространство.

Балотажът е на 19-и юни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама