ВСС към учениците: Вие ще реализирате съдебната реформа

14:06, 06 юни 16 25 561 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Денят на отворените врати във ВСС се провежда в момент, когато се случва една съдебна реформа, която е започнала, когато и аз започнах като младши съдия и която смятам, че няма да приключи в днешния ден. Най-вероятно вие ще бъдете тези, които ще реализирате съдебната реформа. Това каза членът на ВСС Милка Итова в приветствието си към учениците от 91 Немска гимназия в София, които бяха на посещение в управляващия орган на съдебната власт.

Визитата на гимназистите е част от инициативата Ден на отворените врати във ВСС. По време на събитието бяха връчени наградите за ученическо есе на тема „Законът и справедливостта“ и наградата за обективно отразяване работата на органа от журналист или медия. Учениците  бяха запознати с дейността и сградата на ВСС от няколко членове на съвета. Прожектирани презентации пък им обясниха каква е структурата на съдебната система и нейната функция. Главният секретар на съвета Димитър Тончев изнесе и кратка лекция за историята на ВСС, но в това време учениците вече шушукаха и си пишеха помежду си в общ чат, изгубили първоначалния си интерес. „Горе-долу разбрах, ама горе-долу“, подшушна един от десетокласниците, попитан дали е разбрал каква е работата на Съвета. Вниманието обаче рязко се завърна, когато всички те отидоха в залата за заседания на ВСС и седнаха на горещите столове на главния прокурор Ситир Цацаров, шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов и на Върховния административен съд Георги Колев.

След кратка презентация за работата на Съвета, няколко от членовете на ВСС застанаха пред учениците готови да отговарят на въпроси. След момент на стеснение питанията не закъсняха, а първи се престраши едно високо момче с очила. Той попита кадровиците защо някои от членовете на Съвета се избират от Народното събрание и не е ли по-добре те да се избират от магистратите. Всички приеха с усмивка, доскоро актуалният въпрос с парламентарната квота във ВСС, който се уреди с конституционните промени от 2015 г.

Калин Калпакчиев от съдийската колегия обясни, че въпросът с квотите е уреден в Конституцията и целта е да има граждански контрол и участие в дейността на управляващия орган на съдебната система. Той обясни, че в противен случай ВСС ще се капсулова и самоизолира, което не е добра практика. Магистратите казаха още, че за тях е много важно мнението на гражданските и неправителствените организации и поради това са създали и Граждански съвет към ВСС, който да търси техните мнения и да обсъжда важните въпроси в съдебната система.

Калпакчиев и другите членове, които участваха в дискусията – Соня Найденова, Галина Карагьозова, Магдалена Лазарова и Светла Петкова подеха инициативата и следвайки логиката на въпроса попитаха учениците дали според тях съдията трябва да се избира чрез избори като за парламент. Една малко срамежлива ръка се протегна и едно друго момче от задните редици заяви, че според него това би повишило доверието на хората в съдебната система, но няма да бъде от полза, ще отнема много време и ще струва пари.

Тук се появи ключовата дума „доверие“, която беше подхваната от кадровиците и най-вече от Калпакчиев, Соня Найденова и Галина Карагьозова. Те обясниха, че доверието първо се гради помежду ни, в човешките взаимоотношения, после то се доизгражда от това, което виждаме като пряк опит и от медиите за това дали дадено престъпление и нарушение не е останало безнаказано. Членовете на съвета бяха категорични, че доверието се пази и гради в съдебната зала с отношението на съдиите, адвокатите и прокурорите към страните в делото. Също така заявиха, че доверието на обществото може да бъде максимум 50%, защото все пак в едно дело има две страни и едната почти винаги излиза недоволна за разлика от другата.

Гимназистите казаха още, че това им е първият по-сериозен досег с Висшия съдебен съвет и им е било много полезно да научат какво прави този орган и каква е неговата структура. Това обаче било и причината да нямат повече въпроси, защото нямат основата, която да им позволи да ги зададат.

След края на дебата и обиколката на сградата на Съвета един от гимназистите коментира, че не е искал да се изявява задавайки въпроси, но неговото мнение и това на повечето му съученици е, че нямат доверие в съдебната система и тя не работи.

„Причината да мисля така е това, което виждам по телевизията и от семеен опит. Не знам дали проблемът е в законите, мисля че хората са проблемът и те трябва да се махнат“, коментира момчето докато обличаше синия си блейзър. На въпрос дали му е било полезно да дойде във ВСС, той отговори, че е научил много неща, които до момента не е знаел, а най-много му е харесала дискусията с кадровиците. 

След събитието Соня Найденова заяви, че ВСС се опитва върне обратно доверието и да го повиши до едно средно ниво. Според нея ВСС и представителите на съдебната власт трябва: да убедят всеки непредубеден зрител и гражданин, че тази съдебна система работи по правила; че ги спазва тези правила спрямо всички участници в съдебните производства; отнася се към тях еднакво; не толерира едните за сметка на другите; не прикрива престъпления или нарушения.

"Хората, които гледат отвън, те си правят изводите на базата на това, което вие медиите предавате към тях. Медиите сте нашият посредник с обществото, не само на територията на страната, но и за българите в чужбина. Нашата грижа трябва да бъде чрез вас да покажем, че съдебната система работи добре, а вие да не подминавате неблагополучията, които системата ражда, защото не всичко е перфектно", заяви Найденова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама