Закон срещу бурките е залитане в крайности, смята евродепутат

14:26, 06 юни 16 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Като залитане в крайности определи проектозакона срещу бурките у нас евродепутатът от ЕНП-ГЕРБ - Емил Радев, който в ЕП е член на Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред. Той участва в проведена по инициатива на областния управител Детелина Николова среща дискусия на тема „Област Добрич и европейските директиви за борба с тероризма“. Присъстваха представителите на служителите на реда от всички структури в областта и представители на общините.

Емил Радев представи информация за важната роля на България в общоевропейския процес на борба с тероризма и защита на националната и европейска сигурност. Една от главните цели, които преследва тероризмът, е да всее страх и паника сред населението. Това изисква международно и европейско сътрудничество, защото нито една държава не би могла да се справи сама, посочи гостът. Необходими са нови и всеобхватни мерки, взаимодействие между полицейските служби, обмен на данни между службите за сигурност, защото опитът на Франция и Белгия показа, че всички трябва да преосмислят начина и борбата срещу радикалния ислям. От много съществено значение, е да бъдат спрени финансовите потоци, да бъдат блокирани възможностите за финансиране на тероризма, сподели Емил Радев. "Терористите са вече европейски граждани. Те се финансират чрез трафик на дрога, на антики и продажба на петрол. Затова е важно да се проследят паричните потоци, за да спре финансирането на тероризма" - каза Радев. Евродепутатът изтъкна, че е изключително важно да се търси нов модел за интеграция на ромите, защото именно те се поддават срещу заплащане на пропаганда от страна на терористите. Като изключително важно той определи и да не се залита в крайности, като посочи, че с готвения проектозакон срещу бурките у нас, то и специалните части ще подлежат на глоби, защото няма да могат да носят маските си. "Тероризма ползва социалните мрежи затова от особена важност е да има и да се спазват нови правила за интернет съдържанието, но в същото време на де се пречи на свободата на словото", каза още Радев, като допълни, че в Туитър има над 125 хил. акаунта, а каналът за видео споделяне ютуб ежедневно изтрива стотици видеа с екзекуции, но от компанията признавали, че трудно се справят предвид темповете на качване.

Изключително важно е, обществото да бъде единно, гражданите да са бдителни и да подават информация за всичко, което ги смущава или им изглежда съмнително, споделиха комисар Росен Петров от ОД на МВР и директорът на РД ПБЗН Дарин Димитров. Те направиха своите коментари с оглед на информирането на гражданите за някои основни правила на поведение при евентуална заплаха и необходимата превенция в тази посока.

Областният управител представи акценти от Областния план за противодействие на тероризма в област Добрич и поясни, че в указаните срокове всички общини също са изготвили своите планове. В процес на изготвяне, са Мерки за противодействие на тероризма от териториалните структури на изпълнителната власт, операторите на обекти с общоопасни производства, както и от юридически лица и еднолични търговци, упражняващи дейности в райони, обекти и сгради с масово пребиваване на хора. Живеем в свят с нов вид предизвикателства и затова, и на държавно, и на областно ниво, правим всичко възможно да вземем необходимите мерки, за да не допуснем подобен проблем, подчерта Детелина Николова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама