Заловеният в Украйна френски терорист планирал атаки над джамии и синагоги

15:03, 06 юни 16 / Свят 25 239 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заловеният от украинските гранични служби французин, заподозрян за подготвянето на 15 атенатата във Франция, е възнамерявал да извърши атаки срещу джамии, синагоги, данъчните служби и магистрали, съобщава в. „Льо Поан“, цитирайки директора на Украинската служба за сигурност Василий Грицак.

"Украинската служба за сигурност успя да предотврати серия от 15 терористични атаки, които бяха планирани във Франция преди и по време на Европейското първенство във Франция, което трябва да започне на 10 юни. Много работа беше отхвърлена, голям екип на службата за сигурност работеше по казуса”, каза Хрицак на пресконференция.

Французинът е бил арестуван през миналия месец с голямо количество оръжия. В него са открити 125 килограма тротил, 5 автомата „Калашников“, над 5000 боеприпаса, 2 противотанкови гранатомета и 100 детонатора.

Според службата френският гражданин е влязъл в Украйна през декември 2015 година, като се е представи за доброволец. Той е влязъл в контакт с военните части в Източна Украйна. Започнал да се интересува как може да си купи оръжия, експлозиви и друго военно оборудване. Украинските тайни служби са работили 6 месеца по случая, преди да го арестуват. Грицак заяви, че не е имал намерение да съобщава за ареста преди края на Евро 2016, но е бил принуден заради изтичане на информация в медиите.

Според френски полицейски източници арестуваният е 25-годишен жител на региона Лотарингия Грегоар М., който е работил в земеделско стопанство в департамента Ба Рен. Мъжът не е известен на полицията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама