Съдия Бельова, конфискувала пари от Марто Дебелия, на поправителен пред ВСС

15:44, 06 юни 16 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Висшият съдебен съвет гласува на 7 юни за избор на председател на Окръжен съд-Благоевград.

Единствен кандидат е досегашният административен ръководител Катя Бельова. Тя се явява за трети път тази година.

На предишните две заседания, проведени на 21 януари и на 4 април, не можа да събере нужните 13 гласа на членовете на ВСС.

Катя Бельова е кандидат за втори мандат. 

Тя бе утвърдена на поста на 21 октомври 2010 година. Тогава изборът й също не мина от раз, тъй като претендентите за поста бяха четирима. Любопитна подробност е, че настоящият член на ВСС Димитър Узунов, тогава ръководител на съда в Сандански, изненадващо се отказа от надпреварата за председателския пост в последния момент. Останалите, допуснати до участие, не можаха да съберат необходимия брой гласове на Съвета.

В концепцията си пред ВСС Катя Бельова посочва, че е мотивирана от подкрепата на колегите си, това я провокира да се кандидатира за втори мандат. Желанието й е да продължи постигнатите качествени промени в управлението на Окръжен съд-Благоевград. Има наситен план за превръщането на съда в модел за висок професионализъм, достъпно и открито правораздаване, школа за ученици и студенти.

Съдийската колегия на ВСС обаче е разделена на две - "за" и "срещу" Бельова в този конкурс.

Докладвани са сигнали, че именно тя е нарушила системата за случайно разпределение на дела в Окръжния съд. Бельова от своя страна изтъква, че номерът на съответното гражданско дело е разигран на компютъра няколко пъти, за да се демонстрира пред студенти и представители на неправителствена организация, как става случайният избор на съдия-докладчик по даден процес. Всичко това е отразено в протоколите на ВСС от предходните дебати. 

Бельова стана медийно популярна, след като за първи път в страната постанови решение за конфискация на имущество по Закона за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин. Именно тя разпореди конфискация на движимо имущество и парични средства на сводника Мартин Филипов - Марто Дебелия, който лежа преди години във френски затвор. Марто Дебелия отново е "клиент" на благоевградския съд. Той бе арестуван на 1 юни отново за своднически скандал, в който попаднаха антимафиотът от БОП-Благоевград Петър Кънев и полицаят от Първо управление на МВР Стефан Филипов.

Бившият председател на Комисията за установяване на престъпното имущество по онова време, Стоян Кушлев, номинира Катя Бельова през 2009 гождина за наградата на името на италианския съдия, убит от мафията, Джовани Фалконе. Тя е носител и на приза "Жена на годината" в Благоевград.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама