Представиха програмата на One Design Week 2016

17:30, 06 юни 16 / Култура 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Представиха богата програмата на One Design Week 2016, която ще съпътства осмото издание на Международния фестивал за дизайн и визуална култура, предаде репортер на Пловдив Topnovini.bg

Форумът ще се проведе от 10 до 19 юни в Пловдив, като повечето от събитията и изложбите ще се състоят в кино "Космос". "Така всички желаещи да се насладят и разгледат иновативните концепции на авторите ще могат всеки ден минавайки през киното да виждат нещо ново", съобщи новият артистичен директор на фестивала Рая Стефанова.

195 чуждестранни участници от 22 страни и 132 български артисти ще се включат във One Design Week под мотото "Мога ли да помогна?".



Програмата включва 24 изложби, международен професионален форум с лекции на световноизвестни имена в областта на дизайна; 18 работилници за деца и възрастни; отворена програма, специални дизайн обиколки; три дизайн конкурса; 8 инсталации в различни градски пространства; 12 презентации и 2 семинара, както и специални събития - Local Design Food (базар), На Самообслужване (акция с храна), Everyday Objects (временен магазин с уникални произведения на български съвременни дизайнери), Ден на игрите в Хакафе, дизайн викторината Pub(lic) Quiz и др.

На официалното представяне на програмата днес бяха показани кратки видеа представящи работата на съвременните артисти. "Иновативността на авторите се оценява на междунаросно ниво и благодарение на това те успяват да извоюват финансиране, което е признание за техния труд", заяви още Стефанова.



Специален акцент на фестивала са и два специални проекта. В рамките на проекта Мateriality Brutality, финансиран от Nordic Culture Fund, четирима дизайнери от северните страни - Thórunn Árnadóttir (Исландия), Kirsi Enkovaara(Финландия), Kaja Solgaard (Норвегия), Kristoffer Sundin (Швеция), ще имат възможност да експериментират по нетрадиционни начини с добре познатия на всички ни материал - цимента.



Проектът Mixed Identities, който се осъществява с любезното съдействие на International Vesegrad Fund, започна с 4-дневен уъркшоп през април, когато поканените дизайнери посетиха Пловдив и се запознаха както един с друг, така и с локацията, на която бе реализирана съвместната им артистична колаборация. Участниците са Lenka Srsnova (Словакия), Bence Pasztor and David Tarcali from Studio Nomad (Унгария), Martyna Golik (Полша), Pavla Nesverova (Чехия) и Klara Sumova (Чехия).

Друг акцент е "Попълнения. Нов български дизайн на витрина" - проектът представя български дизайн, създаден през последната година по селекция на "Студио Комплект". Необичайното е, че 15-те произведения са изложени във витрини на магазини по главната улица в Пловдив. Контекстът на търговските обекти служи като фон за избраните обекти - плакати, мебели, дрехи, анимации, инфографики, играчки и бижута, аксесораи и др.



Eдин от основните акценти на фестивала е професионалният дизайн форум, който ще се проведе на 18 юни (събота) в Дома на културата "Борис Христов". По традиция форумът на One Design Week събира изтъкнати имена от цял свят, добре познати в сферата на дизайна и визуалните изкуства. Тази година сред лекторите на форума са: Алис Росторн (Англия) - един от най-уважаваните дизайн критици в света, Ейске Тачикава (Япония) - представител на новото поколение съвременни японски дизайнери, известен със своя специфичен подход и акцент върху социални иновации, Пийтер-Ян Пийтерс (Холандия) - основател на студиото OWOW, Питър Мариголд (Великобритания) - създателят на FORMcard, Адам фон Хафнер (Дания) - мениджър стратегически комуникации към датската неправителствена организация INDEX: Design to Improve Life®, и Стивън Серато (САЩ) - преподавател по графичен и комуникационен дизайн в Otis College of Art and Design, Лос Анджелис.

Фестивалът се организира от Фондация "Едно за култура и изкуства" в партньорство с Община Пловдив и Фондация "Америка за България", с генералното партньорство на Programista, в подкрепа на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Фестивалът е признат от журито на ЕФФЕ - "Европа за фестивалите, Фестивалите за Европа" с награда за 2015/2016 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама