Павлова и Орешарски спорят във Фейсбук кой повече забавил еврофондовете

17:55, 06 юни 16 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Когато фактите и резултатите говорят е добре да показваш уважение към постигнатото. Изненада будят неделните тревоги на г-н Орешарски, но съм длъжна да направя известни разяснения, които очевидно той е пропуснал в заключението си за 2,5 години забава при усвояването на еврофондове.

Това напикса в профила си във Фейсбук строителният министър Лиляна Павлова в отговор на пост на експремиера Пламен Орешарски от ден по-рано, в който той отхвърля обвиненията, че забавянето в усвояването на еврофинансирането започва още от първия мандат на правителството „Борисов“:

Ето неговите изводи:

1. Фактите показват, че основната дейност по изработването на програмните документи е свършена в моя мандат, при това наваксвайки завареното закъснение. 2. Партийната пропаганда не може да компенсира липсата на приемственост, довела до значимо забавяне на процеса и по- важното, не може да ускори усвояването на фондовете.

Лиляна Павлова пък припомня, че година и половина от товазабавяне попадат в неговия мандат, а подготовката на Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 г. (ОПРР) стартира през 2011 г. До края на 2012 г. бяха извършени всички подготвителни дейности по програмата:

– беше изготвен социално икономически анализ, идентифициращ основите нужди и потенциал за развитие на регионално ниво; - беше приета Национална концепция за пространствено развитие, очертаваща териториалния подход за изпълнение на ОПРР 2014-2020; бяха разписани стратегията и дейностите; - беше разписан и бюджетът на програмата.

„По време на правителството на г-н Орешарски:

- бяха проведени само още 2 заседания на тематичната работна група; - преговорния процес липсваше - доверието на ЕК беше дискредитирано къде поради незнание, къде поради липса на ангажираност от страна на тогавашното управление; - липсата на диалог с Европейската комисия и недоверието от страна на Брюксел в периода 2013-2014 г. доведе на практика до стопиране на преговорите“, пише Павлова.

Продълржава: „Възобновяването на преговорите с ЕК беше стартирано от правителството Борисов 2. Те приключиха успешно само за 3 месеца, въпреки огромните резерви на ЕК. Следва да подчертаем, че именно настоящото правителство даде възможност за подкрепа на 28-те малки градове в периферията и изоставащите райони на страната. Въпреки забавата, натрупана до края на 2014 г., благодарение на усилията на настоящото ръководство на МРРБ се отблокираха преговорите по две ключови приоритетни оси – Приоритетна ос 2 „Енергийна ефективност в опорни центрове в периферните райони“ и Приоритетна ос 4 „Регионална здравна инфраструктура“, като успя да защити финансирането за 28 малки града, част от полицентричната система за развитие на страната“.

По думите й независимо от огромното натрупало се закъснение по време на управлението на Орешарски, в началото на 2015 г. бяха извършени всички подготвителни дейности за нейното успешно стартиране и незабавно след нейното официално одобрение от страна на ЕК, бяха обявени процедури по две от най-важните приоритетни оси – ПО 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ и ПО 2 „Подкрепа за енергийна ефективност в опорни центрове в периферните райони“. Към момента са обявени процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, които представляват около 75% от бюджета на ОПРР 2014-2020 г. До края на годината се очаква да обявим покани за проекти целия наличен ресурс по програмата.

„В заключение е важно да подчертая, че новото правителство влезе в изпълнение на старата програма при условията на спрени плащания от ЕК именно при кабинета Орешарски“, допълва още строителният министър. В резултат от недостатъчно адекватни решения и липса на навременна комуникация с ЕК са наложени финансови корекции по програмата, които можеше да бъдат намалени като финансов ефект, ако правителството „Орешарски“ беше предприело позиция в защита на националния интерес при приемането на последните указания на ЕК за налагане на финансови корекции в началото на 2014 г.

За период от само 6 месеца успяхме да възобновим плащанията от ЕК, да приключим преговорите и да одобрим програмата за период 2014-2020, твърди още Павлова и посочва: „Колкото до липсата на приемственост. За приемственост можем да говорим, когато има постигнати резултати и се използва направеното преди за надграждане. В конкретния случай на ОПРР добре е, че нямаше такава. Защото приемственост в устата на Орешарски означава – пълно спиране на всички разплащания, огромни корекции, блокиране на преговорите с ЕК.

В заключение обобщава, че в резултат от предприетите действия на втория кабинет на премиера Бойко Борисов ОП „Регионално развитие 2007-2013“ към крайния срок – декември 2015 г., беше разплатена на 100%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама