Обществен съвет на "Аспарухово" с 13 искания за ремонта на моста

18:03, 06 юни 16 25 243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жители на варненския квартал „Аспарухово“ учредиха обществен съвет, който има амбицията да контролира дейността на районната администрация. Идеята зрееше през последните дни, в които се нагнетява напрежението заради проблемния трафик по Аспаруховия мост. Въпреки уверенията на кмета на Варна Иван Портних, че частичният ремонт на съоръжението ще приключи до 15 юни, най-засегнатите от него жители на южните квартали са формулирали общо 13 искания до администрацията и държавните институции. Те ще настояват за изпълнението им през всички етапи на ремонта, който най-вероятно ще продължи през следващите 3 години.

Част от исканията си аспаруховци поставиха пред  кметската администрация още преди две седмици. Сред тях са предложенията едното от платната да се осигури приоритетно за обществения транспорт, да има постоянно полицейско присъствие на входа и изхода на моста, в пиковите часове да бъде пускана една от лентите на насрещното движение и да бъде изграден понтонен мост на подходящо място.

Сред новите предложения, избистрени този уикенд на базата на обобщени коментари във Фейсбук, са да се назначат експерти по трафика за организиране на движението по моста, да се инсталира уеб камера, с която да се следи трафикът на моста и да се подава информацията при нужда от незабавно реагиране и предприемане на адекватни действия. От съвета искат още да се забрани движението на тежкотоварни превозни средства, да се осигури денонощна работа по моста и максимален брой работници, а при с. Старо Оряхово да има постоянен полицейски патрул, който да отклонява транзитното движение от Бургас към Девня.

Жителите на квартала са започнали и подписка, с която да подкрепят исканията на обществения съвет. Всички настояват преди втория етап от ремонта, който ще започне наесен, да бъде проведена среща между администрацията и жителите на „Аспарухово“, на която да се обсъдят най-удачните варианти за организация на движението по моста.

В обществения съвет може да се включи всеки желаещ, съобщиха учредителите. Срещите му ще се провеждат всяка седмица – в събота или неделя, от 16 ч. Следващата е насрочена за 12 юни под ОУ „Христо Ботев“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама