Покривът на храм “Свето Възнесение Господне” в Шумен се нуждае от ремонт

18:05, 06 юни 16 25 836 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Покривът на храм “Свето Възнесение Господне” в Шумен е протекъл на три места. Нужен е ремонт, а прогнозната сума за дейностите е 14 хил. лв. без ДДС.

След големите дъждове от миналата година покривът, на една от най-старите действащи църкви в България, е прокапал. Това крие реален риск безвъзвратно да бъдат увредени ценните стенописи, които са в стил сецесион и са рисувани през 30 години на ХХ век от проф. Георги Богданов. Самият храм е паметник на културата.

Причината за течовете е некачествено монтирана летвена обшивка, направена преди време при основен ремонт на сградата.

Проблемът бе поставен пред общинските съветници, членове на постоянната комисия по “Култура” към местния парламент, от архиерейския наместник отец Димитър, който служи в храма. Това се случи на 21 април по време на изнесено заседание на комисията, на което присъства и зам.-кмета по култура Найден Косев. Днес той коментира, че местната власт няма да допусне стенописите в храма да пострадат. Косев обаче подчерта, че църквата е собственост на Светия синод и процедурата за отпускане на пари за имоти, които не са на Общината е много сложна. “Нужно е диалогът с отец Димитър да продължи. При възможност бихме дали пари за ремонта, но може да се търсят пътища за финансиране от дарения”, коментира още зам.-кметът Найден Косев.

Отец Димитър има готовност да подаде докладна записка до местния парламент за отпускане на финансиране за ремонта.

Кметът на Шумен Любомир Христов акцентира върху факта, че в момента Общината е в затруднено финансово положение и коректността изисква да се каже, че не може да поеме конкретен финансов ангажимент. 

Предстои през юли администрацията да запознае общинските съветници с изпълнението на бюджета за първото полугодие на годината. Реалната актуализация ще бъде факт през октомври.

Църквата “Свето Възнесение Господне” в Шумен е открита официално през 1829 година. Съществуват неоспорими доказателства обаче, че храмът е действал повече от век преди това. Запазена е плащеница, поръчана от местния еснаф, изработена във Венеция, а извезаният на нея надпис гласи, че е направена през 1764 година за храм “Свето Възнесение Господне”. Надгробни плочи, съхранени в двора на църквата, са с датировка още от 1600 година, което показва, че на мястото е съществувала църква и гробище.

В храма служи архиерейският наместник отец Димитър, който отговаря за Шуменската духовна околия, част от Варненската и Великопреславска епархия, която е най-старата в България и съществува от 1872 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама