Нова социална услуга заработи в самуилското село Хума

18:26, 06 юни 16 25 1075 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От началото на май в самуилското село Хума заработи нова социална услуга от резидентен тип - Център за настаняване от семеен тип за възрастни хора с деменция, съобщи директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане Татяна Костова. Услугата е с капацитет  от 13 места, предоставяща 24-часова грижа в среда близка до семейната за лица страдащи от деменция.

Сградата на новата услуга е двуетажна, масивна, основно ремонтирана и модерно оборудвана, предоставяща достъпна среда за хора със затруднена мобилност. Разположението на помещенията осигурява домашна атмосфера и условия на живот, близки до семейните. Гарантира се лично пространство на всеки един от обитателите. Сградата разполага с голямо дворно пространство, подходящо за отдих и разходка сред природата.

Поради големия брой чакащи лица за настаняване в Дом за деменция и направен анализ на потребностите от социални услуги за възрастни хора се изведе потребност от разкриване на услуга за възрастни с деменция, каза Костова. По думите й, с разкриването на Центъра ще се предоставят адекватни социални услуги, в среда близка до семейната и ще се осигурят условия за по-пълноценен живот на хората с деменция. Подобни социални услуги липсват  на територията на област Разград.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама