Съдът разпореди на Местан да каже кои са реформаторски сили у нас

19:49, 06 юни 16 / Политика 25 322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Регистрацията на ДОСТ - партията на бившия лидер на ДПС Лютви Местан, е на път да се изроди в политическо-съдебен скандал. Причината е в разпореждане на съдия Лидия Илиева от Софийския градски съд от 1 юни, публикувано от сайта Клуб Z, което поставя куп странни претенции към устава на новата формация с аргумента, че съдържа неясноти. 

Съдия Илиева изисква от Местан "да посочи конкретно реформаторските сили в българското общество". "Обяснено е, че това била обществена група, която се характеризирала с желание за извършване на реформи, и нищо повече. Не става ясно къде следва да бъде търсена тази група. Да посочи конкретно какви ще са дълбоките промени в конституцията, които ще се бори да извърши", настоява съдийката. Тя изрично иска "да бъдат посочени конкретните способи, с които ще се осигури независимостта на българските медии от олигархични обръчи, а не принципните", както и "да даде пример за решителни и всеобхватни реформи в съдебната власт като условие за решително противодействие на задкулисието".

Законът за политическите партии изисква уставът на формацията да съдържа нейните "цели и начините за постигането им", без да навлиза в повече подробности. Самата регистрация се извършва по реда на Гражданския процесуален кодекс, според който съдът може да поиска отстраняването на "нередовности" в молбата. Ако това не се случи, тогава съдът може да прекрати производството по регистрация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама